Demers către Guvern privind candidatura selectată la funcția de judecător al CC
-
08 Iunie 2016 16:12
Membrii Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului au înaintat către cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip, un demers cu privire la adoptarea unei decizii privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan. Semnatarii demersului cer ca Veaceslav Zaporojan, selectat de către Comisie acum șapte luni,…
Membrii Comisiei pentru selectarea candidaților la funcția de judecător la Curtea Constituțională din partea Guvernului au înaintat către cabinetul de miniștri în frunte cu premierul Pavel Filip, un demers cu privire la adoptarea unei decizii privind candidatura lui Veaceslav Zaporojan. Semnatarii demersului cer ca Veaceslav Zaporojan, selectat de către Comisie acum șapte luni, sau să fie numit în funcția de judecător, sau candidatura sa să fie respinsă cu o motivare adecvată, transmite IPN.
În demers se menționează că tergiversarea numirii judecătorului CC de către Guvern, duce la încălcarea principiul supremației Constituției, obligația respectării legilor de către toți cetățenii și toate autoritățile publice. De asemenea, membrii Comisiei consideră că această tergiversare periclitează activitatea Curții Constituționale.
Potrivit semnatarilor demersului, Comisia, prin activitatea sa, nu subminează sub nici o formă dreptul unilateral și constituțional al Guvernului de a decide candidatura definitivă pentru aceasta funcție. Membrii Comisiei spun că propunerile adresate executivului au doar caracter de recomandare, în ordinea rezultatelor obținute de candidații participanți la concursul public. Potrivit lor, Veaceslav Zaporojan a acumulat cele mai multe puncte la concursul pentru funcția de judecător la Curtea Constituțională.
Membrii Comisiei cer ca în cazul în care candidatura lui Zaporojan va fi respinsă de către Guvern, să fie organizat un nou concurs în termeni cât mai restrânși.
Semnatarii demersului sunt ex-președintele și ex-judecătorul Curții Constituționale, Victor Pușcaș care este vicepreședintele Comisiei; ex-judecătorul Curții Constituționale, expertul în drept public Nicolae Osmochescu; Ludmila Andronic președinta Consiliului de Presă; decanul Facultății de Drept a USM, Sergiu Băieșu; directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă, Igor Boțan; ex-consilierul principal de stat al prim-ministrului, Sergiu Gurduza, care este și secretar al Comisiei, dar și Sorina Macrinici de la Centrul de Resurse Juridice din Moldova.