Delfinii roz de Amazon, contaminați cu mercur (WWF)

  • 24 Octombrie 2019 19:35
Delfinii roz de Amazon, contaminați cu mercur (WWF)

Delfinii roz de Amazon prezintă niveluri îngrijorătoare de contaminare cu mercur, îndeosebi din cauza exploatării ilegale a aurului, conform unui studiu realizat de mai multe organizații nonguvernamentale pentru protecția mediului, printre care World Wide Fund for Nature (WWF), informează joi AFP, preluat de Agerpres.

Cercetătorii au măsurat nivelul de contaminare în cazul a 46 de delfini, în perioada 2017 - 2019, în principalele bazine hidrografice amazoniene din Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru.

''Toți au prezentat un anumit nivel de contaminare cu mercur, cu rate ridicate în cazul a peste jumătate dintre aceștia'', a explicat pentru AFP Marcelo Oliveira de la WWF Brazilia.

''Exploatarea ilegală a aurului este o reală amenințare. 100% dintre delfinii monitorizați în cadrul studiului erau contaminați, în special în bazinul Orinoco (care se întinde în Columbia și Venezuela), unde există o concentrație mare de exploatări aurifere'', precizează studiul.

Mercurul, utilizat pentru a separa aurul de alte minerale, este foarte poluant.

Marcelo Oliveira consideră că exploatarea aurului nu este însă singura problemă. ''Mercurul există într-o formă naturală în Amazonia, însă ajunge în apă din cauza defrișărilor și incendiilor de pădure și intră în lanțul alimentar al delfinilor și peștilor'', a spus el.

Nivelul ridicat de mercur identificat în organismul delfinilor se traduce, de asemenea, printr-o adevărată ''amenințare'' la adresa celor aproape 20 de milioane de oameni care trăiesc în regiunea amazoniană și riscă, printre altele, să consume pește contaminat.

''Mercurul poate rămâne până la o sută de ani în lanțul alimentar, aceasta este marea problemă'', a concluzionat Marcelo Oliveira. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău