Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina. Mai mulți au fost găsiți cu arsuri și răni în Bulgaria

  • 30 Mai 2022 11:35
Delfinii din Marea Neagră au devenit victime ale războiului din Ucraina. Mai mulți au fost găsiți cu arsuri și răni în Bulgaria

Delfinii din Marea Neagră, victime colaterale ale războiului din Ucraina. Doi biologi din Bulgaria au observat, aproape de mal, mai mulți delfini cu arsuri și răni, provocate, cel mai probabil, de exploziile unor bombe.

Delfinii erau dezorientați, extrem de slăbiți și au fost aduși la mal de curenți. Și în Mangalia a fost descoperit, pe fundul mării, un delfin rănit.

În urmă cu două săptămâni, peste 60 de delfini au fost găsiți eșuați pe litoralul românesc, în apropiere de Sulina. Specialiștii sunt îngrijorați și spun că avem de-a face cu cele mai multe eșuări din ultimii 20 de ani. Iar unul dintre motive ar fi poluarea fonică de la navele de război.

Răzvan Popescu Mirceni, biolog: „Au plăgi arse. Cel mai probabil, dar nu este o certitudine, este vorba despre fosfor. Judecând suprafața plăgilor, care este foarte mare, și ar fi presupus o apropiere de flacăra exploziei atât de mare încât animalele nu ar fi supraviețuit dacă aveau parte de un impact atât de puternic. Din cauza asta suspectăm că este vorba despre fosfor.

De ce fosfor? Pentru că substanța asta arde și sub apă, nu doar la suparfața ei și, în plus, vorbim despre o specie de cetacee care în mod uzual se află în apropierea țărmurilor sau chiar în porturi și pe lângă acestea. Deci foarte posibil în apropierea sau chiar în interiorul unor teatre active de operațiuni.

În 25 de ani de când mă ocup de cetacee din Marea Neagră nu am văzut niciodată un delfin ars. De data asta am văzut. Din păcate, mai mulți. Din păcate, o spun cu tristețe și hotărât, nu au nicio șansă, niciunul dintre ei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer fragmentat
Umiditate:73 %
Vint:8,23 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău