Delegația Uniunii Europene în R.Moldova și FMI critică legea privind amnistia fiscală adopată de Parlament

  • 27 Iulie 2018 08:17
Delegația Uniunii Europene în R.Moldova și FMI critică legea privind amnistia fiscală adopată de Parlament

După reacția Ambasadei SUA la Chișinău în care se declară extrem de dezamăgită de adoptarea legii privind amnistia fiscală, considerând că aceasta va diminua capacitatea Moldovei de a combate spălarea banilor, o reacție similară a venit și din partea Șefului Delegației Uniunii Europene în R. Moldova, Peter Michalko.

Acesta afirmă că Parlamentul de la Chișinău a adoptat „într-o manieră pripită și fără transparență” pachetul de legi privind reforma fiscală, inclusiv prevederea care prevede amnistierea capitalului.

„R. Moldova și-a luat unele angajamente cu privire la UE în baza Acordului de Asociere, a agendei de asociere și a memorandumului de înțelegere privind asistența macrofinanciară, precum și în fața altor parteneri internaționali. Legislația adoptată într-o manieră pripită și fără transparență, ar putea duce la o încălcare a acestor angajamente și ar fi în contradicție cu reformele care vizează consolidarea statului de drept, combaterea corupției, spălării de bani și crimei organizate, precum și îmbunătățirea climatului de afaceri”, a scris Peter Michalko pe pagina sa de Facebook.

Pachetul legislativ de modificări bugetar-fiscale și măsuri de amnistie a capitalului, aprobat de curând, nu se aliniază la obiectivele programului susținut de Fondul Monetar Internațional, potrivit unui comunicat ”urgent” semnat de reprezentantul permanent al FMI la Chișinău, Volodymyr Tulin.

 „Concret, măsurile adoptate vor spori caracterul regresiv al sistemului fiscal, vor reduce gradul de conformare fiscală și vor expune sistemul bugetar-fiscal unor riscuri semnificative. Experții FMI analizează implicațiile pachetului de măsuri adoptat”, se mai spune în comunicatul citat.

Adoptarea celor trei proiecte de lege a fost criticată și de organizații neguvernamentale. Potrivit acestora, astfel este legiferată imunitatea persoanelor care au beneficiat de pe urma fraudelor financiar-bancare, precum și a celor care nu au întreprins măsuri pentru a le preveni. De asemenea, vor fi periclitate investigațiile și a recuperarea ulterioară a mijloacelor extrase fraudulos din sectorul bancar, se mai arată în declarația societății civile.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău