Delegația UE în R.Moldova: Memorandumul de Înțelegere cu R.Moldova nu anunță automat disbursarea vreunei tranșe

  • 24 Noiembrie 2017 14:40
Delegația UE în R.Moldova: Memorandumul de Înțelegere cu R.Moldova nu anunță automat disbursarea vreunei tranșe

Memorandumul de Înțelegere cu Guvernul Republicii Moldova, semnat joi, 23 noiembrie, la Bruxelles, care prevede o asistență macrofinanciară din partea UE în valoare de 100 de milioane de euro pentru Chișinău, nu asigură și nu anunță automat disbursarea vreunei tranșe din această sumă, se arată într-o precizare a Delegației UE în R.Moldova.

”Memorandumul conține 28 de conditii/acțiuni legate de /…/ guvernanța sectorului public, guvernanta sectorului financiar, lupta împotriva corupției și împotriva spălării banilor, reforme în sectorul energetic, mediul de afaceri și implementarea acordului aprofundat și cuprinzator de liber schimb (DFCTA) dintre Republica Moldova si UE. Aceste conditii din Memorandumul de Înțelegere sunt în concordanță cu principalele reforme economice agreate între Republica Moldova si UE în cadrul Acordului de Asociere, inclusiv DCFTA, Agendei de Asociere, Planului National de Acțiune pentru Implementarea Acordului de Asociere și altor documente strategice. Memorandumul de Intelegere asigură sinergia cu programul agreat de Republica Moldova cu FMI, Banca Mondială și alți donatori, precum și cu programele de politici asociate cu operațiunile de sprijin bugetar al UE”, se mai spune în precizare.

Acest Memorandum trebuie ratificat de către Republica Moldova, a explicat comisarul European pentru politica de vecinătate, Johannes Hahn cand s-a referit la procesul administrativ care urmeaza.

”Ulterior ratificării, va avea loc o evaluare de către Comisia Europeană și Serviciul de Acțiune Externă al UE asupra îndeplinirii condițiilor politice privind respectarea mecanismelor democratice, statul de drept și drepturile omului, luând în considerare recomandările Comisiei de la Veneția și ale OSCE. Comisia Europeană va analiza și implementarea condițiilor privind politicile economice și financiare de care depinde acordarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare. Doar dacă aceste evaluări sunt pozitive, Comisia va disbursa prima tranșă. În cazul în care analiza este negativă, disbursarea primei tranșe se suspendă până când Republica Moldova îndeplinește obligațiile asumate și conditiile aferente disbursării banilor", se precizează Delegația UE la Chișinău.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău