Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

  • 09 Octombrie 2023 09:08
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea se desfășoară la Strasbourg, în perioada 9-13 octombrie, transmite Serviciul de presă al legislativului.

Din componența delegației parlamentare fac parte șeful delegației naționale la APCE, vicepreședintele Comisiei politică externă și integrare europeană, Ion Groza, vicepreședintele Parlamentului, Mihail Popșoi, vicepreședinta Comisiei drepturile omului și relații interetnice, Natalia Davidovici și secretarul Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Constantin Starîș.

Agenda reuniunii include dezbateri pe marginea mai multor subiecte de actualitate, printre care asigurarea păcii în Ucraina și a securității durabile în Europa, discuții privind moartea migranților pe mare, situația umanitară în regiunea Nagorno-Karabah/Karabahul de Munte. Parlamentarii vor supune dezbaterilor și revizuirea periodică a onorării obligațiilor de membru al Consiliului Europei de către Franța, raportul care examinează legitimitatea și legalitatea derogării ad hominem de la termenul-limită al mandatului președintelui în funcție al Federației Ruse, precum și raportul privind observarea alegerilor parlamentare anticipate din Muntenegru.

Printre subiectele abordate în cadrul sesiunii de toamnă se regăsesc și cele referitoare la rolul Consiliului Europei în prevenirea conflictelor, restabilirea credibilității instituțiilor internaționale și promovarea păcii globale; provocările ideologiei de extremă dreaptă pentru democrație și drepturile omului în Europa; software-ul Pegasus, produse similare de spionaj și supravegherea secretă de stat. Alte subiecte vizează migrația și azilul în campaniile electorale și consecințele pentru drepturile migranților; prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor cu dizabilități. De asemenea, va fi examinat și subiectul cu privire la impactul luptei împotriva Covid-19 asupra sănătății mintale a minorilor și tinerilor, precum și prevenirea comportamentelor dependente la copii.

Parlamentarii vor audia raportul despre activitatea organului executiv al Consiliului Europei, prezentat de președintele Comitetului de Miniștri, ministrul leton de externe Krišjānis Kariņš, precum și vor avea un schimb de opinii cu Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, și cu Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.

Totodată, în cadrul unei ceremonii speciale, urmează să fie acordat premiul „Václav Havel” în domeniul drepturilor omului pentru anul 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
38,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Thu
34
Fri
29
Sat
26
Sun
24
Mon
25
Arhivă Radio Chișinău