Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a APCE

  • 24 Iunie 10:48
Delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de vară a APCE

Delegația legislativului participă la sesiunea de vară a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Reuniunea are loc în perioada 24-28 iunie, la Strasbourg. Delegația Parlamentului Republicii Moldova va fi condusă de deputatul Ion Groza. Din componența delegației mai fac parte deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate” Natalia Davidovici și Andrian Cheptonar și deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Vlad Batrîncea și Adela Răileanu, potrivit Direcției comunicare și relații publice a Parlamentului. 

În cadrul reuniunii, participanții vor alege noul Secretar General al Consiliului Europei pentru următorii cinci ani. De asemenea, agenda include discuții despre consecințele războiului din Ucraina, în contextul aspectelor juridice și drepturilor omului, precum și despre rolul sancțiunilor aplicate. Un alt subiect care vizează agresiunea Federației Ruse este identificarea soluțiilor și acordarea sprijinului pentru persoanelor strămutate din Ucraina. De asemenea, există o solicitare pentru o dezbatere urgentă despre provocările la adresa democrației în Georgia.

Ministrul Afacerilor Externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, Președintele Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei, se va adresa cu o comunicare și va răspunde la întrebările membrilor APCE. Și Secretarul General al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, va avea o intervenție.

În cadrul sesiunii de vară a APCE va fi acordat Premiul Vigdís pentru abilitarea femeilor, care vizează inițiative remarcabile de promovare a autonomiei femeilor în toată diversitatea lor în Europa și nu doar. La fel, Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, va susține un discurs despre consolidarea democrației prin procese participative și deliberative și întărirea perspectivei tineretului în activitatea Adunării.

Republica Moldova este membru al Consiliului Europei din anul 1995.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
27,74
Cer senin
Umiditate:50 %
Vint:2,06 m/s
Mon
23
Tue
26
Wed
27
Thu
23
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău