Delegația MAI a discutat cu oficiali din Departamentul Apărării al SUA

  • 19 Noiembrie 2021 13:02
Delegația MAI a discutat cu oficiali din Departamentul Apărării al SUA

Întâlnirea delegației Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova cu oficiali din cadrul Departamentului Apărării al SUA, Agenția de Apărare și Reducere a Amenințărilor, a fost generată de evoluțiile îngrijorătoare cu privire la creșterea traficului cu arme de distrugere în masă (nucleare, biologice, chimice și radiologice), materiale nucleare și substanțe radioactive, în contextul instabilității regionale și a angajamentelor asumate de Republica Moldova prin aderarea la Tratate, Convenții, Organizații și Inițiative internaționale de neproliferarea armelor de distrugere în masă, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

„În cadrul întrevederii s-a pus accent pe prioritățile pe termen mediu, cu posibilitatea efectuării unei misiuni de evaluare a Departamentului Apărării al SUA la începutul anului 2022, pentru identificarea perspectivelor de capacitare națională a domeniilor protecție civilă, managementul frontierei, precum și ordine și securitate publică, în vederea elaborării unor programe de consolidare instituțională, cu scopul dezvoltării rezilienței naționale în domeniul securității nucleare”, se precizează în comunicatul MAI. 

Oficialii au discutat despre sporirea și consolidarea capacităților Poliției de Frontieră de a descuraja, detecta și interzice trecerea armelor de distrugere în masă și a materialelor conexe peste frontiera de stat a Republicii Moldova.

De asemenea, în funcție de rezultatele viitoarei misiuni în R. Moldova a Departamentului Apărării al SUA, începând cu anul 2022, se va pune în discuție asistența SUA sub formă de echipamente, materiale, tehnologii și instruiri, cu scopul sporirii securității frontierelor în vederea prevenirii, detectării, descurajării și interzicerii traficului cu arme de distrugere în masă și de materiale și tehnologii aferente, prin teritoriul Republicii Moldova.

„Evoluțiile și contextul regional impune o atenție mai mare la consolidarea capacităților statului de a descuraja, identifica și combate traficul de arme de distrugere în masă și a materialelor nucleare și substanțelor radioactive. Acest context solicită identificarea și dezvoltarea capabilităților de apărare/protecție atât în interiorul țării, cât și pe plan extern, în special în regiune”, se mai arată în comunicat. 

O delegație a Ministerului Afacerilor Interne, condusă de Ministrul Ana Revenco, se află în vizită oficială în SUA în perioada 15-19 noiembrie 2021.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:2,57 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău