Deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea fi de peste 4 miliarde de lei

  • 03 Februarie 2016 13:14
Deficitul bugetar pentru anul 2016 ar putea fi de peste 4 miliarde de lei

Deficitul bugetar în anul 2016 ar putea constitui 3,2% din Produsul Intern Brut.

Potrivit ministrului finanțator, Octavian Armașu, în cifre concrete ar însemna peste 4 miliarde de lei. Ministerul planifică să acopere deficitul din finanțările externe și din privatizări, transmite IPN.

„Am primit noi indicatori macroeconomici, care vor sta la baza formării bugetului, la baza discuțiilor cu finanțatorii externi. Noi acum finalizăm calculele, recalculăm bugetul și încercăm să îl ajustăm la condițiile economice reale”, a declarat Octavian Armașu.

Potrivit ministrului, în prima lună a anului au fost acoperite, practic, toate cheltuielile curente în sumă de 2,4 miliarde de lei. „Luna ianuarie noi am finalizat-o cu un sold pozitiv de 800 de milioane de lei care ne va permite să acoperim principalele cheltuieli ale bugetului la începutul lunii februarie. Estimările noastre demonstrează că dacă menținem cheltuielile la nivelul celor strict necesare, vom ieși cu bine și sperăm tot așa să ajungem până la deblocarea finanțării externe”, a declarat Octavian Armașu.

Referitor la politica fiscală, ministrul a declarat că actualmente proiectul a fost publicat și urmează să fie discutat cu societatea civilă și mediul de afaceri. Octavian Armașu susține că, până la sfârșitul săptămânii viitoare, politica fiscală ar putea fi transmisă Parlamentului.

La finele anului trecut, a fost rectificat bugetul pentru anul 2015, drept urmare a situației economice din țară. În cadrul ședinței de Parlament din 20 noiembrie, deputații au adoptat reducerea veniturilor la buget cu aproximativ un miliard de lei, iar cheltuielile se vor reduce cu circa 1,6 miliarde de lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:2,06 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
17
Wed
17
Arhivă Radio Chișinău