Deficiențele din justiția R. Moldova, raportate la ONU

  • 16 Mai 2016 17:12
Deficiențele din justiția R. Moldova, raportate la ONU

Legislația privind disciplinarea judecătorilor nu se aplică în totalitate, iar mecanismul de repartizare aleatorie a dosarelor este vulnerabil.

În R. Moldova se mai aplică tortura în raport cu persoanele aflate în custodia poliției, iar persoanele cu dizabilități mintale nu sunt dezinstituționalizate și sunt lipsite foarte ușor de capacitatea de exercițiu. Astfel de constatări se regăsesc în rapoartele pregătite de Civil Rights Defenders și 11 organizații neguvernamentale membre ale Coaliției pentru Evaluarea Periodică Universală, care au monitorizat respectarea și promovarea drepturilor politice și civile în Moldova.

Într-o conferință de presă la IPN, luni, 16 mai, reprezentanții mai multor ONG-uri au prezentat concluziile din raportul realizat ca alternativă celui al autorităților și care urmează a fi analizat la sesiunea Consiliului ONU pentru Drepturile Omului în noiembrie.

Galina Bostan, directoarea Centrului de analiză și Prevenire a Corupției, a spus că cele mai mari realizări ale autorităților din ultimii ani le reprezintă adoptarea legislației privind sistemul judiciar. O altă realizare importantă este majorarea bugetului destinat acestuia. Însă un rateu îl reprezintă implementarea proastă a legislației adoptate. Experta a menționat că încă o problemă constatată o reprezintă vulnerabilitatea mecanismului de repartizare aleatorie a dosarelor în judecată, deoarece s-a demonstrat de mai multe ori că acest program poate fi influențat de factorul uman. La fel, o problemă mare o reprezintă și publicarea selectivă a hotărârilor judecătorești.

Potrivit Galinei Bostan, autoritățile trebuie să găsească posibilități de a disciplina judecătorii. Totodată se recomandă și majorarea salariilor executorilor judecătorești. Experta menționează că Parlamentul trebuie să adopte modificările necesare pentru a putea fi aplicat pachetul de legi anticorupție.

Vanu Jereghi, directorul executiv al Institutului pentru Drepturile Omului din Moldova (IDOM), a menționat că autoritățile trebuie să intervină pentru a asigura persoanele reținute cu hrană atunci când acestea sunt transportate în instanțele de judecată. Potrivit expertului, aceste persoane sunt luate din locul unde sunt reținute la ora 7 dimineața și ajung înapoi seara târziu, fără a fi hrănite în această perioadă.

Directorul IDOM a mai spus că persoanele cu dizabilități mintale sunt tratate prost. Potrivit lui, personalul din instituțiile psihiatrice necesită instruire. Totodată, este nevoie de a suplini numărul acestui personal, fiindcă un om nu se descurcă cu 50 de bolnavi. Vanu Jereghi a mai subliniat că în Moldova este foarte ușor să fii lipsit de capacitatea de exercițiu și practic imposibil să o recuperezi. În acest sens, expertul recomandă revizuirea legislației.

Rapoartele efectuate de societatea civilă reprezintă o alternativă pentru raportul pe care autoritățile îl pregătesc pentru a-l prezenta la ONU în toamnă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-2,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:4,63 m/s
Wed
4
Thu
5
Fri
5
Sat
4
Sun
7
Arhivă Radio Chișinău