Europenii vor o coaliţie pro-europeană la Chișinău

  • 20 Ianuarie 2015 19:25
Europenii vor o coaliţie pro-europeană la Chișinău

Şansele unei coaliţii pro-europene cu participarea democraților, liberal-democraților și a liberalilor cresc, au declarat liderii celor trei formaţiuni după întrevederea de astăzi cu un grup de politicieni europeni.

Reprezentanții celor trei partide proeuropene se află în negocieri de șapte săptămâni însă n-au ajuns la un consens din cauza punctelor divergente dintre PLDM și PD, pe de o parte și PL, pe de alta. După întrevederea de astăzi cu reprezentanții cele mai importante partide europene, mâine ar putea fi anunțată formarea alianței de guvernare.
 
Întrevederea s-a desfăşurat în una din sălile zonei VIP a Aeroportului Chişinău şi a durat aproximativ trei ore. După aceasta, liderul Partidului Liberal-Democrat Vlad Filat a declarat că partenerii europeni le-au recomandat să continue procesul de integrare europeană şi să formeze o coaliţie pro-europeană. În acest context, şansele unei coaliţii dintre cele trei partide cresc, a declarat Vlad Filat.
 
”A fost o discuție importantă, prietenească. Partenerii europeni ne-au recomandat să continuăm procesul de integrare europeană și în acest sens vom avea tot sprijinul lor. Nu am vorbit despre formarea unui guvern minoritar. Este adevărat că partenerii europeni ne-au recomandat formarea unei coaliții pro-europene. După această întâlnire cresc șansele unei coaliții PL, PLDM, PDM”, a declarat liderul PLDM, Vlad Filat, după discuțiile cu europenii.
 
De asemenea, liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu susţine că oficialii europeni au solicitat ca viitoarea alianţă să fie formată din cele trei partide.
 
”Partenerii europeni ne-au recomandat să continuăm parcursul european al Republicii Moldova, să combatem corupți și sărăcia și să avem grijă de cetățeni”, a declarat după negocieri liderul PL Mihai Ghimpu. ”Alianța trebuie să fie formată din cele trei partide proeuropene: PLDM, PD și PL. Europenii ne-au făcut recomandări dar decizia trebuie s-o luăm noi”, a declarat Mihai Ghimpu.
 
Continuarea politicilor europene a fost punctul de bază al discuțiilor cu partenerii europeni. Pe ei îi interesează parcursul Republicii Moldova, prioritățile de politică internă și externă, a declarat preşedintele Partidului Democrat Marian Lupu, precizând că negocierile politice vor continua, dar decizia trebuie luată până la şedinţa de mâine a parlamentului.

”Continuarea politicilor europene a fost punctul de bază al discuților cu partenerii europeni. Aceștia nu au venit în Republica Moldova pentru a ne cere ceva sau pentru a ne impune ceva. Ei au dat dovada de respectarea unui principiu european, acela de a nu admite imixtiuni în treburile interne. Pe ei îi interesează parcursul Republicii Moldova, prioritățile de politică internă și externă”, a declarat Marian Lupu.

Mâine parlamentul de la Chișinău se va întruni într-o sesiune extraordinară la ora 15.00, la solicitarea deputaţilor din fracțiunile PLDM și PD. Pe ordinea de zi a ședinței de mâine au fost propuse chestiuni privind alegerea Președintelui și a vicepreședinților Parlamentului, formarea Biroului permanent și constituirea comisiilor permanente.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chişinău
6,82 °C
câțiva nori
Umiditate:33 %
Vint:4,6 m/s
Mon
8 °C
Tue
10 °C
Wed
11 °C
Thu
14 °C
Fri
12 °C

Curs oficial BNM 05 Aprilie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 20.1217 -0.0000
USD 18.4281 -0.0000
RON 4.1664 -0.0000
UAH 0.6689 -0.0000
RUB 0.2348 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău