Declarațiile președinților prezenți de Ziua Independenței la Chișinău | Maia Sandu: Cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenței țării

  • 27 August 2021 15:02
Declarațiile președinților prezenți de Ziua Independenței la Chișinău | Maia Sandu: Cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenței țării

Președinta Maia Sandu, președintele României, Klaus Iohannis, cel al Poloniei, Andrzej Duda și al Ucrainei, Volodimir Zelenski, au făcut declarații în cadrul unei conferințe de presă, transmițând mesaje de felicitare cu ocazia marcării a 30 de ani de independență a R. Moldova.

Astfel, Maia Sandu a menționat că independența R. Moldova este un deziderat pe care noi îl edificăm în fiecare zi, iar, pentru a atinge rezultatele dorite, autoritățile mizează, inclusiv, pe implicarea și participarea partenerilor noștri internaționali. „Fiind independenți, trăim într-o lume interdependentă. Nu există nicio țară independentă și prosperă fără prieteni buni și parteneri credibil, iar felul în care ne construim relațiile în regiune cu vecinii și partenerii noștri poate determina viteza și calitatea modernizării și consolidării noastre ca stat”, a menționat Maia Sandu.

Președintele a mai spus R. Moldova va avea o politică externă, proactivă și previzibilă. „Avem ce oferi lumii. Cu decență și fermitate, ne vom apărea valorile și interesele noastre naționale. Ne leagă puternic trei lucruri pe care le-am discutat la reuniunea noastră pe care am avut-o acum câteva minute: importanța respectării dreptului internațional ca principiu fundamental al unor relații pașnice și predictibile în regiune, intensificarea eforturilor de integrare a europeană a Republicii Moldova și Ucrainei și sprijinul primit în acest sens din partea României și Poloniei, necesitatea sporirii schimburilor economice dintre țările noastre în beneficiul cetățenilor noștri. Aceste trei conexiuni mă fac să sper că ne vor ajuta să avem un viitor luminos. Cooperarea cu România, Polonia și Ucraina ne ajută la consolidarea reală a independenței țării noastre”, a subliniat Mai Sandu.

Președintele a încheiat discursul cu trei mesaje-cheie. „R. Moldova are prieteni adevărați. R. Moldova are parteneri regionali de încredere. R. Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global”, a afirmat Maia Sandu, care le-a mulțumit celor trei președinți prezenți la Chișinău pentru participarea la marcarea a 30 de ani de independență a R. Moldova.

La rândul său, președintele Klaus Iohannis a ținut să sublinieze că astăzi se împlinesc și 30 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre România și R. Moldova, România fiind primul stat care a recunoscut independența R. Moldova. „România și R. Moldova sunt unite printr-o legătură extrem de trainică: comunitatea de limbă, cultură și istorie. Mă aflu la Chișinău și pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană, asumate de autoritățile din R. Moldova. În toată această perioadă, România a fost cel mai apropiat și cel mai sincer prieten al R. Moldova. Am onorat de fiecare dată în mod consecvent angajamentele asumate, în beneficiul direct al cetățenilor R. Moldova. Am depus eforturi consistente în sprijinul modernizării R. Moldova și am acționat pentru a menține R. Moldova ca prioritate pe agenda Uniunii Europene”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele României a mai felicitat „forțele politice pro-reformă” pentru victoria obținută la alegeri și cetățenii pentru „maturitatea, responsabilitatea și spiritul democratic” demonstrate. „Rezultatul alegerilor deschide drumul R. Moldova către o dezvoltare solidă, în beneficiul întregii societăți. (…) Este nevoie de voință politică și acțiune hotărâtă pentru implementarea rapidă a reformelor necesare așteptate de întreaga societate. Ne aflăm într-un moment deosebit de favorabil și pentru relațiile noastre bilaterale. România rămâne și în viitor partenerul cel mai apropiat al R. Moldova. Acum, cu un nou guvern și un nou parlament, eforturile noastre și rezultatele lor în beneficiul cetățenilor R. Moldova vor fi și mai substanțiale. Avem acum oportunitatea unei cooperări aprofundate și conjugate la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar pentru luarea deciziilor necesare avansării agendei bilaterale, precum și al parcursului european al R. Moldova. Vom acționa hotărât în spiritual parteneriatului nostru strategic”, a subliniat președintele României, care a menționat că discutat cu Maia Sandu despre „accelerarea proiectelor bilaterale menite să conecteze R. Moldova cu spațiul Uniunii Europene”.

Președintele Poloniei, Andrzej Duda,  a afirmat că se bucură că de a discuta discuta în această formulă despre securitatea regională, Parteneriatul Estic, parcursul european, implementarea reformelor. „Vom face tot posibil ca R. Moldova să se alăture cât mai rapid de Uniunea Europeană. Suntem adeptul „Ușilor Deschise” în Uniunea Europeană”, a menționat Andrzej Duda.

De asemenea, președintele Poloniei a menționat că ar fi necesar ca liderii prezenți la Chișinău să se întâlnească în viitor în această formulă pentru a vedea care sunt problemele și în ce măsură R. Moldova are nevoie de ajutor. „Este foarte important ca în această parte a Europei să fie securitate, democrația să fie puternică, să fie guvernată onest și cetățenii să trăiască cât mai bine”, a mai spus Andrzej Duda.

Și Volodimir Zelenski a vorbit despre importanța securității regionale, atrăgând atenția asupra pericolul venit din partea trupelor ruse.  „Ucraina se poziționează pentru prezența statelor NATO în Marea Neagră, fiind un aspect important pentru prosperitatea securității”, a mai spus președintele Ucrainei.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău