Declarațiile de venit ale artiștilor luate ”la puricat” de Serviciul Fiscal de Stat

  • 12 Iulie 2017 15:17
Declarațiile de venit ale artiștilor luate ”la puricat” de Serviciul Fiscal de Stat

Serviciul Fiscal de Stat a examinat declarațiile pe venit ale unor interpreți autohtoni și, analizând riscurile de evaziune fiscală din partea acestora, va discuta cu fiecare dintre ei,  începând cu această săptămână.

Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe artiști să se conformeze regulilor și să contribuie la buget, scrie bizlaw.md.

Potrivit unui comunicat de presă, după ce au început verificările interpreților, fotografilor, dansatorilor și moderatorilor, care prestează servicii la nunți și cumătrii, Serviciul Fiscal de Stat a atestat o majorare a numărului de conformări. Astfel, în perioada lunilor aprilie-iunie 2017, numărul patentelor valabile a crescut:

  • de la 147 la 188 per lună – pentru servicii foto-video;
  • de la 52 la 131 – pentru deservirea muzicală a ceremoniilor;
  • de la 21 la 45 –  pentru deservirea muzicală cu regizarea evenimentelor.

Amintim că, pe parcursul lunii mai, inspectorii fiscali au desfășurat controale și au întocmind 61 de procese verbale, pentru desfășurarea activității de întreprinzător fără înregistrare la Camera Înregistrării de Stat sau la o altă autoritate publică competentă. În rezultat, SFS a aplicat sancțiuni contravenționale în sumă de 91.500 lei.

Astfel, SFS intenționează să îi convingă pe toți cei care prestează acest gen de servicii să activeze cu acte în regulă și să minimalizeze cazurile de eschivare de la plata impozitelor, taxelor și a altor plăți obligatorii.

Conform SFS, orice activitate, potrivit legislației, cu excepția muncii efectuate în baza contractului (acordului) de muncă, desfășurată de către o persoană, având drept scop obținerea venitului, sau în urma desfășurării căreia, indiferent de scopul activității, se obține venit se, califică a fi activitate de întreprinzător.

Astfel, activitatea de întreprinzător urmează a fi înregistrată în una dintre formele stabilite de Legea privind înregistrarea de stat a persoanelor juridice și a întreprinzătorilor individuali. Activitatea  de întreprinzător poate fi realizată sub formă de:

  • întreprinzător individual (ÎI) care este persoana fizică, cu capacitate deplină de exercițiu, cetățean al Republicii Moldova, cetățean străin sau apatrid, domiciliat în Republica Moldova, care practică activitate de întreprinzător, în nume și pe risc propriu, fără a constitui o persoană juridică și este înregistrat în modul stabilit de lege;
  • societatea cu răspundere limitată (SRL) este societatea comercială cu personalitate juridică, al cărei capital social este divizat în părți sociale conform actului de constituire și ale cărei obligații sunt garantate cu patrimoniul societății.

De asemenea, activitatea din domeniul deservirii muzicale a ceremoniilor, inclusiv regizarea ceremoniilor, poate fi desfășurată și în baza patentei de întreprinzător. În acest context, solicitantul, pentru procurarea patentei de întreprinzător, depune cerere la Direcția deservire fiscală teritorială pe raza căruia își are domiciliul sau la locul de desfășurare a activității.

La cererea de eliberare a patentei pentru activitatea preconizată, solicitantul patentei de întreprinzător este obligat să anexeze documentele confirmative de achitare a taxei pentru patentă și a contribuției de asigurări sociale de stat obligatorii pentru întreaga perioadă solicitată sau actele care confirmă scutirea de plata contribuției, precum și documentele ce confirmă statutul de persoană asigurată în sistemul asigurării obligatorii de asistență medicală.

De remarcat, titularul patentei, în relațiile de drept civil, acționează în numele său, iar patenta este valabilă numai pentru titularul ei și nu poate fi transmisă altei persoane.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău