Declarațiile de presă ale lui Donald Trump și Vladimir Putin după summitul de la Helsinki

  • 16 Iulie 2018 19:22
Declarațiile de presă ale lui Donald Trump și Vladimir Putin după summitul de la Helsinki Al Jazeera

Președintele rus Vladimir Putin a calificat luni drept "reușite" și "utile" discuțiile purtate cu omologul său american Donald Trump, în conferința de presă comună de după întâlnirea celor doi lideri desfășurată la Helsinki, relatează Reuters. La rândul său, Donald Trump a declarat că a petrecut o "zi foarte constructivă" și că a convenit cu omologul său rus să continue discuțiile în viitor, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Putin, întâlnirea a marcat primii pași spre reinstalarea încrederii "la un nivel acceptabil și revenirea la nivelul anterior de interacțiune în toate problemele de interes comun".

Putin a subliniat că "negocierile cu (președintele Trump) au avut loc într-o atmosferă deschisă și constructivă", menționând însă că "este clar pentru toată lumea că relațiile internaționale trec printr-o perioadă dificilă", "războiul rece s-a încheiat de mult, situația de pe plan mondial s-a schimbat drastic, iar Rusia și SUA se confruntă azi cu provocări total diferite".

Președintele rus a evocat drept un prim posibil exemplu de cooperare de succes "misiunea de instalare a păcii și de reconciliere în Siria". El a amintit și de conflictul din Ucraina, afirmând că "SUA ar putea convinge conducerea ucraineană să pună în aplicare acordurile de la Minsk".

Liderul de la Kremlin nu a omis să reitereze că "statul rus nu a intervenit niciodată și nu are intenția să intervină" în alegeri, menționând că președintele american a abordat în cursul discuțiilor "și tema așa-zisei ingerințe a Rusiei" în alegerile prezidențiale din SUA din 2016.

Donald Trump - care a luat cuvântul după Vladimir Putin în conferința de presă - a dat asigurări că relațiile "mai proaste decât oricând" dintre SUA și Rusia "s-au schimbat" în urma summitului de luni, a relatat EFE.

Potrivit Reuters, Trump a afirmat că a abordat numeroase probleme de importanță critică pentru ambele țări, între care războiul din Siria, chestiunea Iranului, terorismul global și controlul armelor nucleare, dar și presupusa ingerință rusă în alegerile din SUA.

"Am făcut primii pași către un viitor mai luminos, bazat pe cooperare și pace", a susținut liderul de la Casa Albă, citat de Reuters. "Refuzul implicării nu duce la nimic".

Putin și Trump au avut la Helsinki două runde de convorbiri, care au durat în total peste patru ore.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău