Declarație | Proiectul PD cu privire la propaganda rusească se referă la un segment îngust al fenomenului

  • 29 Iunie 2017 14:37
0%
00:00:00
00:00:00

Proiectul Partidului Democrat privind combaterea propagandei nu oferă suficiente instrumente pentru a-și atinge scopurile propuse, afirmă unii experți de la Chișinău. Potrivit acestora, este vorba despre o abordare fragmentară, care nu ia în calcul combaterea propagandei interne. 

Proiectul propus de Partidul Democrat se referă la un segment îngust al fenomenului de propagandă, cea care ajunge în spațiul informațional al Republicii Moldova din Federația Rusă. Totodată, proiectul vizează numai emisiunile informativ-analitice și buletinele de știri, dar nu ia în considerare propaganda care se face prin emisiunile de divertisment, dar nici propaganda internă, a observat Andrei Curăraru, expert al organizației Comunitatea Watch Dog.MD.

„Aceste proiect, numărul 189, luptă numai cu un segment foarte îngust al propagandei, ceea ce numesc legiutorii propaganda externă. Este propusă interzicerea emisiunilor analitice și politici și a buletinelor de știri. De fapt, televiziunile rusești au o abordare complexă, sistemică. Fac o abordare destul de propagandistică în toate emisiunile, inclusiv cele de divertisment”, a declarat Andrei Curăraru.

Este vorba despre o inițiativă tardivă, întrucât propaganda rusească a reușit să producă efecte asupra consumatorilor de televiziune din Republica Moldova, a remarcat directorul Asociației Presei Independente, Petru Macovei, solicitat de Radio Chișinău. În opinia expertului, acest subiect trebuie abordat într-un mod mai complex, cu includerea unor prevederi referitoare la propaganda internă.

„Trebuia să fie luate măsuri cu mult înainte, de limitare a propagandei. Avem și o problemă mare cu propaganda internă și politicienii se fac a nu vedea. Sunt convins că acest proiect de lege trebuie lucrat. În opinia mea, trebuie să avem o lege specială privind protecția spațiului informațional al Republicii Moldova”, a spus Petru Macovei.

Experții au mai remarcat că inițiativa PD apare în contextul în care postul de televiziune Prime, care aparține lui Vlad Plahotniuc, ar putea pierde în curând dreptul de a retransmite Pervîi Kanal pe teritoriul Republicii Moldova.

Deputatul Democrat, Sergiu Sîrbu a declarat pentru Radio Chișinău că proiectul și-a propus un singur scop, de a combate propaganda externă, și că oferă suficiente instrumente în acest sens.

„Proiectul avea un obiectiv foarte-foarte clar – securizarea spațiului informațional de amenințările din exterior, care nu pot fi gestionate pe teritoriul Republicii Moldova. Acest proiect de lege nu are nimic comun cu combaterea propagandei locale. Nu ne-am pus scopul să combatem propaganda locală, cu toate că eu recunosc că este foarte multă”, a spus Sergiu Sîrbu.

Acum două săptămâni, Partidul Democrat a înregistrat un proiect de lege pentru modificarea și completarea Codului Audiovizualului. Potrivit documentului, va fi interzisă transmisia programelor cu conținut informativ-analitic, politic și militar care nu sunt produse în statele membre ale UE, Statele Unite, Canada, precum și în statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău