„Suntem uniți în profunda noastră îngrijorare cu privire la evenimentele grave din Afganistan și solicităm încetarea imediată a violențelor. Ne exprimăm, de asemenea, profunda îngrijorare cu privire la rapoartele privind încălcări grave ale drepturilor omului și abuzuri grave în Afganistan. Ne afirmăm angajamentul față de declarația Consiliului de Securitate al ONU din 16 august și solicităm respectarea normelor și standardelor internaționale privind drepturile omului și dreptul umanitar internațional în toate circumstanțele” se arată în declarația de șase puncte adoptată.
În documentul adoptat, șefii celor 30 de diplomații euro-atlantice subliniază că „sarcina noastră imediată este acum de a ne îndeplini angajamentele de a continua evacuarea în siguranță a cetățenilor noștri, a resortisanților țărilor partenere și a afganilor aflați în situații de risc, în special a celor care ne-au ajutat în eforturile noastre”.
„Facem apel la cei aflați în poziții de autoritate în Afganistan să respecte și să faciliteze plecarea lor în siguranță și în ordine, inclusiv prin Aeroportul Internațional Hamid Karzai din Kabul. Atâta timp cât operațiunile de evacuare continuă, vom menține coordonarea noastră operațională strânsă prin intermediul mijloacelor militare aliate la Aeroportul Internațional Hamid Karzai”, au adăugat miniștrii de externe.
Declarația cuprinde și un mesaj de solidaritate față de poporul afgan.
„Poporul afgan merită să trăiască în siguranță, securitate și demnitate și să se bazeze pe realizările politice, economice și sociale importante pe care le-a obținut în ultimii douăzeci de ani. Suntem alături de actorii societății civile, care trebuie să poată continua să joace în siguranță rolul lor semnificativ în societatea afgană. Facem apel la toate părțile din Afganistan să lucreze cu bună credință pentru a stabili un guvern incluziv și reprezentativ, inclusiv cu participarea semnificativă a femeilor și a grupurilor minoritare”, arată textul citat
În circumstanțele actuale, NATO a suspendat tot sprijinul acordat autorităților afgane și afirmă că „orice viitor guvern afgan trebuie să adere la obligațiile internaționale ale Afganistanului, să protejeze drepturile omului pentru toți afganii, în special pentru femei, copii și minorități, să respecte statul de drept, să permită accesul umanitar neîngrădit și să se asigure că Afganistanul nu va mai servi niciodată drept refugiu sigur pentru teroriști.
„În ultimii douăzeci de ani, am reușit cu succes să le refuzăm teroriștilor un refugiu sigur în Afganistan de unde să instige la atacuri. Nu vom permite niciunui terorist să ne amenințe. Rămânem angajați să luptăm împotriva terorismului cu determinare, hotărâre și solidaritate”, au mai avertizat miniștrii de externe.
„Onorăm serviciul și sacrificiul tuturor celor care au lucrat neobosit în ultimii douăzeci de ani pentru a realiza un viitor mai bun pentru Afganistan. Împreună, vom reflecta pe deplin asupra angajamentului nostru în Afganistan și vom trage învățămintele necesare. Vom continua să promovăm Afganistanul stabil și prosper pe care îl merită poporul afgan și să abordăm chestiunile critice cu care se confruntă Afganistanul și regiunea, în viitorul imediat și dincolo de acesta, inclusiv prin cooperarea noastră cu partenerii regionali și internaționali, cum ar fi Uniunea Europeană și Organizația Națiunilor Unite”, au conchis cei 30 de reprezentanți ai națiunilor aliate.