Declarație | CMC va trebui să-și schimbe decizia care vizează victimele represiunilor politice

  • 01 Februarie 2020 13:10
Declarație |  CMC va trebui să-și schimbe decizia care vizează victimele represiunilor politice

Consiliul municipal Chișinău ar trebui să-și schimbe decizia prin care victimele represiunilor politice nu se mai regăsesc pe lista persoanelor care călătoresc gratuit cu transportul public. Contactată de IPN, Valentina Sturza, președinta Asociației Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova, spune că CMC ar fi înțeles greșit hotărârea Curții de Conturi în baza căreia s-au făcut aceste modificări. Drept urmare a acestei neînțelegeri, victimele represiunilor politice nu au fost incluse nominal în lista persoanelor care beneficiază de transport public gratuit începând cu acest an.

„CMC va trebui să-și schimbe decizia așa încât aceste persoane să fie incluse”, a menționat Valentina Sturza. Potrivit ei, o scrisoare a Curții de Conturi ar urma să ajungă luni la CMC, pentru ca acesta să-și schimbe decizia luată pe 26 decembrie anul trecut. Valentina Sturza precizează că victimele represiunilor politice călătoresc în transportul public în baza legitimațiilor care confirmă facilități la toate serviciile comunale, serviciile sociale și transportul public. Asociația Foștilor Deportați și Deținuți Politici din Moldova numără 1740 de persoane.

Solicitat de IPN, Adrian Talmaci, secretarul general al Consiliului municipal Chișinău, a declarat că, și după decizia CMC din decembrie anul trecut, victimele represiunilor politice călătoresc gratuit cu transportul public, doar că sunt înscrise sub o altă categorie de populație care beneficiază de înlesniri. Adrian Talmaci a precizat că decizia CMC are la bază hotărârea Curții de Conturi prin care se recomandă CMC revizuirea categoriilor de cetățeni care se bucură de înlesniri și călătorii gratuite în transportul urban. Și anume, să includă în decizia Consiliului municipal doar acele categorii care sunt stabilite prin lege. Potrivit secretarului general, CMC așa și a făcut.

„Al doilea moment este că, din analiza pe care noi o avem, toate persoanele care sunt victime ale represiunilor politice au vârsta mai mare de 63-64 de ani și ele sunt pensionare. Asta înseamnă că beneficiază de compensații la transport sau abonament gratuit. Așa că, nu e corect să spunem că dânșii nu beneficiază de călătorii gratuite. Beneficiază, dar deja nu ca o categorie separată, ci ca simpli pensionari”, a mai spus Adrian Talmaci.

Subiectul a fost adus în opinia publică de către consilierul municipal din partea Partidului Liberal, Veronica Herța. Într-o postare pe Facebook, Herța menționa că PL va veni cu un proiect de decizie care să readucă victimele represiunilor politice pe lista categoriilor de pasageri care circulă gratuit cu transportul public municipal.

Potrivit directorului Regiei Transport Electric Chișinău, Dorin Ciornîi, de la 1 ianuarie, 11 categorii de populație călătoresc gratuit în transportul public, față de 14 categorii care se bucurau de aceste facilități anterior.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău