Declarație: Avocații devin vulnerabili în fața COVID-19 și ar putea apărea un focar de infecție printre aceștia

  • 05 Iunie 2020 10:10
Declarație: Avocații devin vulnerabili în fața COVID-19 și ar putea apărea un focar de infecție printre aceștia

Uniunea Avocaților din Republica Moldova solicită în mod public Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică,  Ministerului Justiției, Consiliului Superior al Magistraturii, Consiliului Superior al Procurorilor, dar și a altor instituții abilitate să intervină și să asigure protecție maximă pentru participanți și beneficiarii serviciilor publice din cadrul instituțiilor de drept.

„Creșterea numărului de infectări în rândul angajaților din cadrul instanțelor de judecată, Centrului Național Anticorupție și în rândul procurorilor, reprezintă nemijlocit și un focar de infecție pentru avocați, care nefiind informați și protejați, devin vulnerabili în fața virusului. Tăinuirea existenței unui focar în cadrul unei instituții, permiterea circulației persoanelor în cadrul instituției fără a purta mască și mănuși, lipsa verificării la intrare a stării de sănătate a persoanelor, precum și organizarea examinării dosarelor în masă, fac ca situația să devină una periculoasă pentru sănătatea avocaților și a familiilor lor”, se spune într-o declarație a Uniunii Avocaților, citată de IPN.

În declarație se menționează c, pe întreaga perioadă a regimului de stare de urgență, 15 martie-15 mai, atât avocații, cât și administrația Uniunii Avocaților și-au continuat activitatea profesională în vederea asigurării respectării drepturilor cetățenilor. Odată cu expirarea termenului regimului de urgență în țară și, respectiv, odată cu reluarea activității tuturor instituțiilor statului, mai cu seamă cele de drept, numărul cazurilor de COVID-19 în rândul avocaților  este în creștere.

„Uniunea Avocaților din Republica Moldova își manifestă îngrijorarea cu privire la lipsa măsurilor de precauție în cadrul instituțiilor de drept, a regulilor sanitare de prevenire a infectării cu virusul COVID-19 și condamnă vehement atitudinea instituțiilor față de protejarea avocaților în cadrul procedurilor juridice”,  se mai spune în declarație.

Uniunea Avocaților spune că neimplicarea autorităților la acest capitol face ca Uniunea, în ultimă instanță, să recomande avocaților să nu participa la acțiunile planificate în cadrul instituțiilor de drept.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău