Declarația Summitului de la Riga

  • 23 Mai 2015 08:22
Declarația Summitului de la Riga

Declarația Summitului de la Riga reprezintă un „compromis rezonabil”, ținându-se cont de faptul că a fost negociată de cei 28 de membri ai UE și cei 6 parteneri estici.

Pentru Republica Moldova acest rezultat este unul pozitiv, deoarece în paragraful 7 al declarației se face o referință foarte clară la aspirațiile europene și la alegerea europeană a statelor din Parteneriatul Estic care au încheiate Acorduri de Asociere și este reiterat faptul că aceste state împărtășesc cu UE valori comune, precum supremația legii, statul de drept, drepturile omului, economia de piață, și UE și aceste state sunt pe deplin angajate să le promoveze mai departe. Aprecierea a fost dată, la scurt timp de la aprobarea declarației, de către vicepremierul Natalia German, ministru de externe, citată de IPN.

Potrivit Nataliei Gherman, este important faptul că în textul declarației de câteva ori este menționat principiul diferențierii între statele din Parteneriatul Estic și principiul „mai mult pentru mai mult”. Este clar specificat că fiecare stat din Parteneriatul Estic poate să-și aleagă obiectivul în raport cu UE și Uniunea Europeană va analiza acest obiectiv în mod individual. Republica Moldova trebuie oricum să ducă la capăt reformele inițiate și să implementeze toate standardele europene înainte de a lansa următoare etapă în relațiile cu UE – cea a negocierilor de aderare, a declarat Natalia German.

Ministrul de externe a precizat că în textul Declarației sunt menționate realizările importante de care a dat dovadă Republica Moldova, mai ales după intrarea în vigoare a prevederilor Zonei de Comerț Liber, și anume creșterea considerabilă a exporturilor produselor moldovenești pe piața UE. Între timp, Uniunea Europeană a devenit principalul partener comercial pentru Republica Moldova. De asemenea, în declarație sunt menționate mai multe mecanisme și instrumente care sunt puse la dispoziție pentru perioada de după Summitul Parteneriatului Estic de la Riga. Este vorba despre mai multe instrumente pentru a spori și a consolida businessul mic și mijlociu. În speță, e vorba despre un program prin care UE va investi în crearea întreprinderilor mici și mijlocii în Republica Moldova și alte state ale Parteneriatului Estic. La fel, este vorba despre finanțarea programelor de infrastructură și de proiecte de interconectare la piața europeană energetică și conectare la coridoarele europene de transport.

Natalia Gherman a declarat că este nevoie de o evaluare a Planului de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere cu UE, pentru a vedea ce s-a realizat și ce urmează, iar pe măsură ce vom avansa, vor fi introduse elemente noi.  „Am început să punem în aplicare prevederile acordului anul trecut, în septembrie 2014, și acum având în vedere că avem și guvern și parlament pe deplin funcțional, sunt toate premisele pentru a intensifica acest efort de implementare. Vom fi judecați pe măsura ce vom livra rezultatele în implementarea acestui document-cadru foarte important pentru parcursul european al țării noastre”, a subliniat Natalia Gherman.

Următorul Summit al Parteneriatului Estic va avea loc în 2017, iar delegația Republicii Moldova a pledat pentru ca acesta să aibă loc la Chișinău. Potrivit Nataliei Gherman, organizarea unui eveniment de asemenea anvergură în capitala Republicii Moldova „va  aduce în țara noastră susținerea, atât simbolică, cât și de substanță, de care beneficiem din partea Uniunii Europene”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău