Declarația Summitului B9: Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice

  • 10 Iunie 2022 19:05
Declarația Summitului B9: Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice

Viitorul Concept Strategic pe care NATO îl va adopta la summitul său de la sfârșitul acestei luni trebuie să sublinieze că Federația Rusă este cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității euroatlantice și să fie adaptat la noua realitate creată de invazia Rusiei din Ucraina, inclusiv prin consolidarea semnificativă și adaptată a întreg Flancului Estic al NATO printr-o Apărare Înaintată modernă, au transmis liderii a nouă state membre ale Alianței Nord-Atlantice reuniți la București în formatul cunoscut ca „B9”, scrie DIGI24.

Președinții Bulgariei, Republicii Cehe, Estoniei, Ungariei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei, României și Republicii Slovace consideră că agresiunea Rusiei în Ucraina este cea mai gravă amenințare din ultimele decenii la adresa securității euroatlantice, iar NATO trebuie să tragă concluziile necesare în ceea ce privește relația sa cu Rusia, potrivit Declarației Summitului B9, transmite sursa citată.

Pe de altă parte, Cei 9 susțin suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, dar și a Republicii Moldova și Georgiei, pentru că securitatea și stabilitatea lor contribuie la securitatea spațiului euroatlantic. De asemenea, cei nouă lideri sprijină integrarea Ucrainei în Uniunea Europeană și se declară hotărâți să-și continue și să-și sporească asistența pentru Kiev. În Declarație, este menționată și Bosnia și Herțegovia, iar liderii doresc să fie intensificate cooperarea practică și sprijinul pentru acest stat.

Cei 9 se pronunță pentru consolidarea parteneriatului strategic al  NATO cu Uniunea Europeană și subliniază importanța unei legături transatlantice durabile și a solidarității între America de Nord și Europa, ceea ce ar trebui stipulat, în opinia lor, și în viitorul Concept Strategic al Alianței.

Alte provocări la adresa securității sunt cele hibride, cibernetice și cele vizând dezinformarea, dar și terorismul rămâne o amenințare persistentă, față de care NATO trebuie să fie pregătită.

De asemenea, liderii din Formatul B9  observă că instabilitatea regională continuă pe Flancul Sudic al Alianței și necesită eforturi continue și vigilență din partea NATO. Instabilitatea dincolo de frontierele NATO contribuie și la migrația ilegală, o altă „provocare serioasă” ce necesită atenția aliaților, arată Declarația Summitului B9.

Războiul împotriva Ucrainei are, de asemenea, implicații serioase pentru securitatea alimentară globală, în special în Sud, atrag atenția cei 9 lideri din NATO.

Politica ușilor deschise a NATO trebuie să continue, mai spun Cei 9, care sprijină fără obiecții aderarea la Alianță a Finlandei și Suediei.

Creșterea bugetelor de apărare și alocarea a cel puțin 2 la sută din PIB se numără printre angajamentele asumate prin Declarația Summitului B9.

Președinții României, Klaus Iohannis, și Poloniei, Andrzej Duda, inițiatori ai Formatului București 9, i-au primit, vineri, la Palatul Cotroceni, pe participanții la Summitul B9. 

Citiți continuarea pe DIGI24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău