Declarația ONG-urilor de media cu privire la agresarea jurnaliștilor

  • 06 Mai 2016 18:27
Declarația ONG-urilor de media cu privire la agresarea jurnaliștilor

Organizațiile neguvernamentale de media califică drept inadmisibile orice tentative de intimidare sau agresare a jurnaliștilor, dar și implicarea reprezentanților mass-media în altercații, indiferent de cine sunt provocate – de autorități, politicieni sau protestatari.Precizăm că, vineri, 6 mai, câteva portaluri online au prezentat altercațiile care au avut loc în…

Organizațiile neguvernamentale de media califică drept inadmisibile orice tentative de intimidare sau agresare a jurnaliștilor, dar și implicarea reprezentanților mass-media în altercații, indiferent de cine sunt provocate – de autorități, politicieni sau protestatari.

Precizăm că, vineri, 6 mai, câteva portaluri online au prezentat altercațiile care au avut loc în Piața Marii Adunări Naționale, în timpul cărora un protestatar l-ar fi agresat pe un jurnalist de la portalul Today.md, iar acesta a reacționat, lovindu-l în spate.

Reamintim că jurnaliștii au dreptul să asiste și să obțină informații de la evenimentele publice, la fel cum și acei care consideră că sunt dezinformați sau manipulați au dreptul să sesizeze Consiliul Coordonator al Audiovizualului sau să meargă în instanța de judecată.

Potrivit Codului contravențional al Republicii Moldova, acostarea jignitoare în locuri publice a persoanei fizice, alte acțiuni similare ce încalcă normele morale, tulbură ordinea publică și liniștea persoanei fizice sunt calificate drept acte de huliganism și sunt pasibile de sancțiuni.

Cerem Ministerului Afacerilor Interne să investigheze cazul, să ia măsurile de rigoare față de persoanele care au provocat acest incident și să informeze despre măsurile luate.

Totodată, îndemnăm reprezentanții mass-media să respecte Codul Deontologic al jurnalistului atunci când reflectă subiecte sensibile, dând dovadă de un comportament civilizat atunci când se află în exercițiul funcțiunii.


Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul „Acces-Info”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer fragmentat
Umiditate:52 %
Vint:4,63 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău