Declarația MAEIE privind evenimentele recente de la frontiera azero-armeană

  • 14 Iulie 2020 15:48
Declarația MAEIE privind evenimentele recente de la frontiera azero-armeană

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova urmărește cu îngrijorare evenimentele de la frontiera azero-armeană, unde în ultimele zile au avut loc ciocniri armate, soldate, inclusiv, cu pierderi de vieți omenești, transmite IPN.

„MAEIE exprimă condoleanțe familiilor celor căzuți și face apel către părțile implicate să se abțină de la aplicarea forței, să depună în continuare eforturi sporite pentru evitarea escaladării situației și identificarea unei soluții politice durabile bazate pe respectul principiilor și normelor de drept internațional”, se menționează într-un comunicat de presă al instituției.

Ministerul mai precizează că Republica Moldova se pronunță pentru soluționarea pe cale pașnică a situației de conflict în baza respectului pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Azerbaidjan în granițele sale recunoscute internațional.

Azerbaidjan și Armenia s-au acuzat reciproc duminică de declanșarea unui atac militar la frontiera dintre cele două țări.

Ministerul Afacerilor Externe de la Baku a declarat că „pe 12 iulie, forțele armate ale Armeniei, pentru a acapara poziții la frontiera de stat armeană-azeră, au lansat focuri de artilerie. Atacul forțelor inamice a fost împiedicat cu focuri de răspuns”. Instituția mai menționează că în timpul luptei, trei militari ai armatei azere au fost uciși, iar patru au fost răniți.

Și Ministerul Afacerilor Externe al Armeniei a venit cu o reacție, în care menționează că „partea azerbaidjană continuă acțiunile agresive asupra frontierei armene-azere, deschizând focul intenționat asupra infrastructurii civile și a oamenilor pașnici, extinzând geografia tensiunii”. Instituția mai menționează că „aceste acțiuni agresive împotriva securității populației civile din Republica Armenia vor primi un răspuns adecvat, pentru care, partea azerbaidjană poartă toată responsabilitatea”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău