DECLARAȚIA lui Aurescu, la marcarea a 5 ani de la semnarea parteneriatului București- Chișinău

  • 17 Iunie 2015 15:09
DECLARAȚIA lui Aurescu, la marcarea a 5 ani de la semnarea parteneriatului București- Chișinău

România îndeamnă autoritățile de la Chișinău să continue reformele pro-europene și parcursul european al Republicii Moldova, a declarat miercuri, 17 iunie, la Chișinău ministrul român de externe, Bogdan Aurescu.

El s-a referit și la necesitatea formării unui nou guvern. În același timp, ministrul afacerilor externe și integrării europene Natalia Gherman a menționat sprijinul constant pe care l-a oferit și continuă să-l ofere România pentru dezvoltarea Republicii Moldova și apropierea de Uniunea Europeană, reiterând angajamentul autorităților de la Chișinău de a continua acest parcurs. 

Vizita lui Bogdan Aurescu coincide și cu marcarea a cinci ani de la semnarea parteneriatului strategic dintre București și Chișinău pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. El a precizat că și datorită acestui parteneriat a fost realizată interconectarea energetică a Republicii Moldova cu România și, respectiv cu Uniunea Europeană prin gazoductul Iași-Ungheni. De asemenea, România a oferit un ajutor nerambursabil Republicii Moldova, a fost implementat proiectul SMURD, etc.

Oficialul român a îndemnat autoritățile de la Chișinău să formeze un nou guvern și să continue parcursul european al Republicii Moldova.

„Sperăm ca un nou guvern să se formeze cât mai curând cu putință pentru că este extrem de necesar acest lucru pentru stabilitatea Republicii Moldova. Este foarte important să subliniez din nou angajamentul continuu al României pentru parcursul european al Republicii Moldova. Chiar dacă summit-ul de la Riga nu a adus poate acele rezultate vizionare pe care și noi și Republica Moldova le-au sperat, totuși perspectiva europeană a Republicii Moldova nu o poate lua nimeni”, a declarat Bogdan Aurescu.

Natalia Gherman i-a mulțumit oficialului român pentru susținerea de către București a agendei europene a Republicii Moldova și în implementarea acordului de asociere. Ea a apreciat și poziția fermă a României la summit-ul Parteneriatului Estic de la Riga în susținerea perspectivei europene a Republicii Moldova. Natalia Gherman a subliniat că sprijinul României acordat Republicii Moldova este vizibil.

„Lansarea gazoductului Iași-Ungheni a fost un prim pas foarte convingător în calea conectării Republicii Moldova la piața europeană energetică. Este necesar să animăm și cooperarea bilaterală în domeniul infrastructurii transporturilor, mai ales prin construirea podurilor peste Prut și prioritar podul de la Ungheni”, a constatat Natalia Gherman.

Bogdan Aurescu va participa mâine la Chișinău și la reuniunea miniștrilor de externe ai țărilor membre ale Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră. România va prelua președinția acestei organizații de la Republica Moldova pentru următoarea jumătate de an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
21,07
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,69 m/s
Sat
12
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău