Decizie neașteptată a instanței în cazul fostului președinte algerian acuzat de complot

  • 02 Ianuarie 2021 18:55
Decizie neașteptată a instanței în cazul fostului președinte algerian acuzat de complot

O curte de apel militară în Algeria l-a achitat sâmbătă pe Said Bouteflika, frate și ex-consilier al fostului președinte Abdelaziz Bouteflika, și pe alți trei coacuzați, care fuseseră condamnați la 15 ani de închisoare pentru "complot" împotriva statului și armatei, relatează France Presse, potrivit Agerpres.

În urma acestei decizii neașteptate, Said Bouteflika va fi transferat într-o altă închisoare, în așteptarea procesului său în alte dosare legate de acte de corupție are ar fi fost comise în timpul celor 20 de ani în care fratele său s-a aflat la putere, potrivit unei surse judiciare. El a fost deținut până în prezent într-o închisoare militară.

În afară de Bouteflika, generalii Mohamed Mediene, zis "Toufik" și Athmane Tartag, precum și militanta troțkistă Louisa Hanoune, condamnați în același dosar, au fost achitați în apel de tribunalul militar din Blida, conform avocatului apărării, Khaled Berghel, citat de agenția de presă APS.

Arestați în mai 2019, cei patru acuzați au fost condamnați în luna septembrie a aceluiași an la 15 ani de închisoare în cursul unui proces fulger de tribunalul militar din Blida, oraș din apropierea Algerului, pentru "complot împotriva autorității statului și a armatei".

"După citirea dosarului de către președintele Curții de apel militare din Blida, acuzații Said Bouteflika, Mohamed Mediene, Athmane Tartag și Louisa Hanoune au fost audiați și au pledat nevinovați", a explicat avocatul.

"După deliberare, curtea a luat decizia să anuleze sentința dată de prima instanță și să-i achite pe toți acuzații", a precizat el.

Acesta este al treilea proces în respectivul caz.

În noiembrie 2020, Curtea Supremă acceptase recursul lui Said Bouteflika și al coacuzaților săi în acest proces pentru "complot". Și decisese să rejudece dosarul.

Cei patru achitați erau acuzați că s-ar fi reunit în martie 2019 pentru a elabora un "plan de destabilizare" a înaltului comandament al armatei care cerea atunci public plecarea de la putere a președintelui Bouteflika pentru a ieși din criza provocată de Hirak, mișcarea populară inedită care l-a constrâns pe fostul șef al statului să demisioneze în cele din urmă în aprilie 2019.

Pedepsele cu 15 ani de închisoarea pentru Said Bouteflika, "Toufik", fostul șef al atotputernicului Departament al informațiilor și securității (DRS) și fostul său adjunct Athmane Tartag, care i-a succedat, fuseseră confirmate în apel în februarie 2020.

La începutul anului 2020, după ce pedeapsa sa fusese redusă în apel la trei ani de închisoare, între care nouă luni de detenție strictă, Louisa Hanoune, secretar general al Partidului Muncitorilor (PT, de orientare troțkistă), a fost eliberată.

Said Bouteflika a fost un influent consilier special al fratelui său Abdelalziz în timpul celor 20 de ani ai președinției acestuia (1991-2019).

Poziția sa se consolidase până în punctul în care a fost considerat drept "președintele bis", pe măsură ce starea sănătății șefului statului se deteriora, după un accident vascular cerebral, în urma căruia devenise paralizat și afazic.

După demisia forțată a fratelui său, Said Bouteflika a fost citat în mai multe dosare de corupție împreună cu foști oligarhi apropiați ex-președintelui algerian.

Mai mulți magnați din epoca Bouteflika au fost condamnați la pedepse grele, între care Ali Haddad, fostul conducător al principalei organizații patronale algeriene, Forumul șefilor de întreprinderi (FCE).

În plus, numeroși opozanți și militanți ai Hirak au fost de asemenea arestați, judecați și condamnați într-un climat de represiune împotriva opozanților, a presei independente și a bloggerilor.

Potrivit Comitetului național pentru eliberarea deținuților (CNLD), o asociație care îi ajută pe deținuții politici, reținerile și arestările care îi vizează pe militanții antiregim sunt cotidiene, în pofida sistării manifestațiilor săptămânale ale Hirak din martie 2020 din cauza pandemiei de COVID-19.

Conform CNLD, peste 90 de persoane sunt deținute în prezent în Algeria pentru fapte legate de mișcarea de contestare și protestele împotriva încălcării libertăților individuale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău