Decizie finală! Membrii „grupului Ilașcu” vor beneficia de pensie de foști deținuți politici din partea României

  • 07 August 2020 15:01
Decizie finală! Membrii „grupului Ilașcu” vor beneficia de pensie de foști deținuți politici din partea României

Membrii „grupului Ilașcu”, în calitate de cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de regimul separatist de la Tiraspol, vor beneficia de o pensie de foști deținuți politici din partea României. Liderul Partidului Mișcarea Populară, eurodeputatul Eugen Tomac, care este și autorul inițiativei legislative, a anunțat că aceasta a fost promulgată astăzi, 7 august, de președintele României, Klaus Iohannis.

„Decizie finală. Cei 4 cetățeni români, condamnați în 1993 la ani grei de închisoare de un tribunal ilegal de la Tiraspol vor beneficia de o pensie de foști deținuți politici. Legea pe care am inițiat-o în acest sens a fost promulgată astăzi de președintele României. Ilie Ilașcu, Alexandru Leșco, Andrei Ivanțoc și Tudor Popa se bucură astăzi, după un efort de mai bine de zece ani, de recunoașterea și aprecierea statului român, meritate pe deplin. S-a făcut dreptate!”, a scris Eugen Tomac pe Facebook. 

Ilie Ilașcu a fost condamnat la moarte, dar a fost eliberat în 2001 fiind ales deputat în Parlamentul României și membru în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei. Alexandru Leșco a fost condamnat la 12 ani de închisoare și a fost eliberat abia în 2004, după executarea întregii pedepse ilegale. Andrei Ivanțoc și Tudor Popa au fost condamnați la 15 ani de închisoare și au fost eliberați în 2007.

În calitate de cetățeni români au acționat Guvernul R. Moldova și Federația Rusă în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului unde au și câștigat procesul. După eliberare, toți cei patru eroi au fost decorați de către fostul președintele al României, Traian Băsescu, cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de Cavaler.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău