Decizia instanței în privința brokerilor, reținuți în dosarul coruperii active de la Postul vamal „Petricani”

  • 28 Mai 2020 18:31
Decizia instanței în privința brokerilor, reținuți în dosarul coruperii active de la Postul vamal „Petricani”

Centrul Național Anticorupție (CNA) a anunțat decizia instanței în privința brokerilor, reținuți în dosarul coruperii active de la Postul vamal „Petricani”.

Astfel, o persoană este arestată și plasată în Penitenciarul 13, trei - în arest la domiciliu, un broker - eliberat, deoarece cooperează cu organul de urmărire penală.

Decizia este cu drept de atac.

Amintim că cinci brokeri vamali au fost reținuți de ofițerii CNA, procurorii anticorupție și angajații Direcției integritate și supraveghere a Serviciului Vamal, într-un dosar de corupere activă. Aceștia sunt bănuiți că, pe parcursul mai multor luni, au săvârșit acțiuni de corupere a vameșilor din cadrul Postului vamal Intern Petricani, prin transmiterea diferitor sume de bani pentru urgentarea procedurii de validare a declarațiilor vamale.

Potrivit materialelor cauzei, brokerii au fost documentați în incinta postului vamal în momentele în care transmiteau lucrătorilor vamali documentele însoțitoare ale mărfurilor cu mijloace financiare atașate.

La 26 mai, în urma mai multor percheziții, desfășurate în incinta postului vamal, dar și în birourile de serviciu ale brokerilor, 11 persoane, dintre care 6 vameși și 5 brokeri, au fost recunoscute în calitate de bănuiți. Acestea au fost escortate la CNA pentru audieri suplimentare, 5 brokeri fiind reținuți pentru 72 de ore.

Reținuții sunt cercetați în conformitate cu art. 325 cod penal - corupere activă și riscă până la 6 ani de închisoare cu amendă în mărime de la 2000 la 4000 unități convenționale.

Acțiunile de urmărire penală în acest caz sunt în derulare și vizează o schema complexă care include angajați vamali, brokeri și agenți economici.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,74
Cer fragmentat
Umiditate:98 %
Vint:2,57 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău