Decizia experților din BAS în privința „Ceasului Apocalipsei”

  • 25 Ianuarie 18:31
Decizia experților din BAS în privința „Ceasului Apocalipsei”

Comisia de experţi din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât joi ca pentru acest an "Ceasul Apocalipsei" (Doomsday Clock) să fie menţinut la ora stabilită de anul trecut - 2 minute de miezul nopţii, informează Live Science, potrivit Agerpres.

Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanităţii de distrugere totală în urma propriilor sale acţiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopţii, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare şi schimbarea climatică.

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), o organizaţie formată din oameni de ştiinţă şi experţi care evaluează progresul ştiinţific dar şi riscurile care planează asupra umanităţii, a anunţat joi că "ora" pe Ceasul Apocalipsei din acest an va rămâne aceeaşi ca anul trecut.

Limbile ceasului au mai fost atât de aproape de miezul nopţii doar în 1953, după testele bombei cu hidrogen efectuate atât de SUA, cât şi de URSS, ceea ce a dat atunci startul unei curse a înarmării nucleare. În 2018, ora Ceasului Apocalipsei a fost menită să reflecte eşecul eforturilor globale de a reduce dependenţa de armele nucleare şi riscul utilizării acestora, precum şi creşterea numărului de ameninţări legate de folosirea armelor atomice, dar şi reacţia globală insuficientă pentru combaterea impactului încălzirii globale. Aceste riscuri sunt încă prezente, conform BAS, motiv pentru care comisia a hotărât să nu modifice ora indicată de acest orologiu simbolic.

"Deşi ora indicată a rămas neschimbată din 2018, această decizie nu trebuie interpretată drept un semn de stabilitate ci drept un avertisment extrem de serios la adresa liderilor dar şi a oamenilor din întreaga lume", a declarat Rachel Bronson, preşedinte şi CEO al BAS.

De două ori pe an experţii din cadrul BAS evaluează evenimentele şi ameninţările existente la scară globală şi decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei şi în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu (dacă trebuie sau nu mutate). În 2018 ei au ajuns la concluzia că dubla ameninţare a unui război nuclear şi a încălzirii globale împinge planeta spre distrugere. Aceste două ameninţări conturează şi în 2019 un status quo periculos şi instabil botezat de experţii BAS drept "noua anormalitate", conform lui Bronson.

"Cu cât liderii lumii şi oamenii de rând continuă să trăiască în această realitate anormală, cu atât este mai probabil să se întâmple ceea ce pare de neînchipuit", a comentat şi fostul guvernator de California Jerry Brown, preşedinte executiv al BAS.

Retorica şi tensiunile dintre SUA şi Coreea de Nord în problema arsenalelor nucleare au scăzut în intensitate din 2017 şi până în prezent, însă la nivel mondial problema armelor nucleare s-a agravat şi din cauza instalării unei "mentalităţi de Război Rece" care ameninţă să facă inutile decenii de eforturi pentru micşorarea riscului izbucnirii unui război nuclear, a comentat Sharon Squassoni, membră a BAS şi profesor la Universitatea George Washington. În plus, relaţiile dintre SUA şi Rusia, ţările care împreună deţin 90% din arsenalul nuclear al planetei, rămân tensionate, fapt care măreşte riscul de conflict nuclear.

În ceea ce priveşte schimbările climatice, evoluţiile din cursul ultimului an sunt "profund îngrijorătoare", conform membrului BAS Susan Solomon, profesor de studii de mediu la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT). În special în ceea ce priveşte Washingtonul, eşecul de a micşora emisiile de dioxid de carbon şi alocarea de resurse pentru dezvoltarea infrastructurii pe bază de combustibili fosili reprezintă un act de "neglijenţă gravă", a mai punctat Susan Solomon.

Ora arătată de Ceasul Apocalipsei este stabilită de Comitetul pentru ştiinţă şi securitate al BAS, un grup de oameni de ştiinţă şi alţi experţi în tehnologie nucleară şi ştiinţe climatice. Ei se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanţă globală şi despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alţi colegi şi cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureaţi ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea "orei".

Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an, dar nu s-a întâmplat mereu aşa, scrie Live Science. După ce acest orologiu a fost introdus în 1947 - ca ilustrare pe coperta revistei BAS, ora indicată fiind 7 minute înainte de miezul nopţii - a fost modificat de 23 de ori, actualizările din următoarele decenii depinzând de evenimentele din lume şi de nivelurile de ameninţare. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat, potrivit calendarului BAS.

Actualizările au fost mai frecvente în anii '60, când Războiul Rece dintre SUA şi Uniunea Sovietică au inflamat tensiunile globale şi au provocat temeri de atacuri nucleare. Deceniul s-a încheiat însă cu ceasul la 10 minute până la miezul nopţii în 1969, după ce liderii mondiali au semnat în 1968 un tratat pentru colaborarea în dezvoltarea energiei nucleare fără a produce noi arme nucleare.

Numărul actualizărilor Doomsday Clock a crescut din nou în anii '80, reflectând deteriorarea relaţiilor dintre SUA şi URSS. Apoi, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat în sfârşit iar SUA şi Rusia au lansat mai multe iniţiative de reducere a arsenalelor nucleare, ceasul a făcut cel mai mare salt înapoi, oprindu-se la 17 minute înainte de miezul nopţii.

În ultimii ani însă, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopţii. În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute şi jumătate de miezul nopţii. În 2018 el a fost dat înainte cu încă 30 de secunde, ajungând la 2 minute distanţă de miezul nopţii.

Deşi au trecut 70 de ani de la apariţia Doomsday Clock, ameninţările globale din partea armelor nucleare şi schimbării climatice sunt încă iminente. Totuşi, deşi acţiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba şi cursul viitorului. Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situaţie teribilă, ci şi un apel la acţiune pentru a contura o cale mai sigură şi mai sustenabilă pentru noi toţi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chişinău
19,69 °C
cer senin
Umiditate:60 %
Vint:4,6 m/s
Fri
24 °C
Sat
23 °C
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
25 °C

Curs oficial BNM 22 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7540 0.1178
USD 17.7948 0.0767
RON 4.1785 0.0274
UAH 0.7084 0.0046
RUB 0.2699 0.0045
Arhivă Radio Chișinău