Decizia experților din BAS în privința „Ceasului Apocalipsei”

  • 25 Ianuarie 2019 18:31
Decizia experților din BAS în privința „Ceasului Apocalipsei”

Comisia de experți din cadrul Bulletin of the Atomic Scientists (BAS) a hotărât joi ca pentru acest an "Ceasul Apocalipsei" (Doomsday Clock) să fie menținut la ora stabilită de anul trecut - 2 minute de miezul nopții, informează Live Science, potrivit Agerpres.

Acest ceas simbolic măsoară apropierea umanității de distrugere totală în urma propriilor sale acțiuni nocive. El s-a apropiat în 2018 cu încă 30 de secunde de miezul nopții, momentul similar cu Armagedonul, în contextul îngrijorărilor tot mai mari legate de armele nucleare și schimbarea climatică.

Bulletin of the Atomic Scientists (BAS), o organizație formată din oameni de știință și experți care evaluează progresul științific dar și riscurile care planează asupra umanității, a anunțat joi că "ora" pe Ceasul Apocalipsei din acest an va rămâne aceeași ca anul trecut.

Limbile ceasului au mai fost atât de aproape de miezul nopții doar în 1953, după testele bombei cu hidrogen efectuate atât de SUA, cât și de URSS, ceea ce a dat atunci startul unei curse a înarmării nucleare. În 2018, ora Ceasului Apocalipsei a fost menită să reflecte eșecul eforturilor globale de a reduce dependența de armele nucleare și riscul utilizării acestora, precum și creșterea numărului de amenințări legate de folosirea armelor atomice, dar și reacția globală insuficientă pentru combaterea impactului încălzirii globale. Aceste riscuri sunt încă prezente, conform BAS, motiv pentru care comisia a hotărât să nu modifice ora indicată de acest orologiu simbolic.

"Deși ora indicată a rămas neschimbată din 2018, această decizie nu trebuie interpretată drept un semn de stabilitate ci drept un avertisment extrem de serios la adresa liderilor dar și a oamenilor din întreaga lume", a declarat Rachel Bronson, președinte și CEO al BAS.

De două ori pe an experții din cadrul BAS evaluează evenimentele și amenințările existente la scară globală și decid dacă trebuie modificată ora indicată de Ceasul Apocalipsei și în ce sens trebuie mutate limbile acestui orologiu (dacă trebuie sau nu mutate). În 2018 ei au ajuns la concluzia că dubla amenințare a unui război nuclear și a încălzirii globale împinge planeta spre distrugere. Aceste două amenințări conturează și în 2019 un status quo periculos și instabil botezat de experții BAS drept "noua anormalitate", conform lui Bronson.

"Cu cât liderii lumii și oamenii de rând continuă să trăiască în această realitate anormală, cu atât este mai probabil să se întâmple ceea ce pare de neînchipuit", a comentat și fostul guvernator de California Jerry Brown, președinte executiv al BAS.

Retorica și tensiunile dintre SUA și Coreea de Nord în problema arsenalelor nucleare au scăzut în intensitate din 2017 și până în prezent, însă la nivel mondial problema armelor nucleare s-a agravat și din cauza instalării unei "mentalități de Război Rece" care amenință să facă inutile decenii de eforturi pentru micșorarea riscului izbucnirii unui război nuclear, a comentat Sharon Squassoni, membră a BAS și profesor la Universitatea George Washington. În plus, relațiile dintre SUA și Rusia, țările care împreună dețin 90% din arsenalul nuclear al planetei, rămân tensionate, fapt care mărește riscul de conflict nuclear.

În ceea ce privește schimbările climatice, evoluțiile din cursul ultimului an sunt "profund îngrijorătoare", conform membrului BAS Susan Solomon, profesor de studii de mediu la Institutul Tehnologic din Massachusetts (MIT). În special în ceea ce privește Washingtonul, eșecul de a micșora emisiile de dioxid de carbon și alocarea de resurse pentru dezvoltarea infrastructurii pe bază de combustibili fosili reprezintă un act de "neglijență gravă", a mai punctat Susan Solomon.

Ora arătată de Ceasul Apocalipsei este stabilită de Comitetul pentru știință și securitate al BAS, un grup de oameni de știință și alți experți în tehnologie nucleară și științe climatice. Ei se reunesc de două ori pe an pentru a discuta despre evenimente de importanță globală și despre cum ar putea ele afecta Ceasul Apocalipsei. Ei se consultă apoi cu alți colegi și cu Consiliul sponsorilor BAS, care include 15 laureați ai premiului Nobel, înainte de a lua decizii privind schimbarea "orei".

Din 2015, Ceasul Apocalipsei a fost actualizat o dată pe an, dar nu s-a întâmplat mereu așa, scrie Live Science. După ce acest orologiu a fost introdus în 1947 - ca ilustrare pe coperta revistei BAS, ora indicată fiind 7 minute înainte de miezul nopții - a fost modificat de 23 de ori, actualizările din următoarele decenii depinzând de evenimentele din lume și de nivelurile de amenințare. Uneori au trecut chiar ani fără ca ceasul să fie modificat, potrivit calendarului BAS.

Actualizările au fost mai frecvente în anii '60, când Războiul Rece dintre SUA și Uniunea Sovietică au inflamat tensiunile globale și au provocat temeri de atacuri nucleare. Deceniul s-a încheiat însă cu ceasul la 10 minute până la miezul nopții în 1969, după ce liderii mondiali au semnat în 1968 un tratat pentru colaborarea în dezvoltarea energiei nucleare fără a produce noi arme nucleare.

Numărul actualizărilor Doomsday Clock a crescut din nou în anii '80, reflectând deteriorarea relațiilor dintre SUA și URSS. Apoi, în 1991, când Războiul Rece s-a încheiat în sfârșit iar SUA și Rusia au lansat mai multe inițiative de reducere a arsenalelor nucleare, ceasul a făcut cel mai mare salt înapoi, oprindu-se la 17 minute înainte de miezul nopții.

În ultimii ani însă, limbile ceasului s-au mutat doar înainte iar în 2015 ele s-au oprit la doar 3 minute de miezul nopții. În 2016 nu a existat nicio schimbare, dar în 2017 Ceasul Apocalipsei a avansat cu 30 de secunde, apropiindu-se la două minute și jumătate de miezul nopții. În 2018 el a fost dat înainte cu încă 30 de secunde, ajungând la 2 minute distanță de miezul nopții.

Deși au trecut 70 de ani de la apariția Doomsday Clock, amenințările globale din partea armelor nucleare și schimbării climatice sunt încă iminente. Totuși, deși acțiunea umană este cea responsabilă pentru pericolele globale, tot ea poate schimba și cursul viitorului. Schimbările în curs la Ceasul Apocalipsei nu sunt doar un avertisment privind o situație teribilă, ci și un apel la acțiune pentru a contura o cale mai sigură și mai sustenabilă pentru noi toți.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău