Decizia Curții de Apel Chișinău referitor la contestația depusă de Eduard Bulat privind suspendarea procedurii de selectare a procurorului general
-
28 Noiembrie 2019 12:51
Curtea de Apel Chișinău a publicat încheierea privind cererea de chemare în judecată înaintată de către Eduard Bulat către Consiliul Superior al Procurorilor, declarând-o ca fiind inadmisibilă.
Astfel, potrivit încheierii, reprezentantul Consiliului Superior al Procurorilor a menționat că cererea depusă de către Eduard Bulat ar fi trebuit redirecțiomnată către Comisia de preselecție a candidaților la funcția de procuror general deoarece aceasta ținea de competența altei autorități publice. De asemenea, acesta a subliniat că modul de soluționare a cererii nu reprezintă un act administrativ în sensul art. 10 din Codul administrativ, „deoarece nu produce nemijlocit efecte juridice, prin nașterea,modificarea sau stingerea raporturilor juridice de drept public”. „ Înscrisul contestat de către reclamant nu reprezintă, în sine, reglementarea unui caz individual în domeniul dreptului public, ci o operațiune internă, o manifestare de voință în vederea respectării principiului competenței de examinare (la acel moment pe rolul Comisiei de preselecție se afla spre examinare cererea prealabilă a reclamantului Eduard Bulat), nefiind în nici un fel îngrădite drepturile reclamantului, deoarece această operațiune internă nu produce nemijlocit efecte juridic”, a mai afirmat reprezentantul Consiliului, precizând că în cererea depusă, Eduard Bulat nu a argumentat vătămarea dreptului său, astfel încît acesta să constituie obiect al procedurii de contencios administrativ.
În acest context, Curtea de apel Chișinău menționează că soluționează în primă instanță acțiunile în contencios administrativ împotriva hotărîrilor Consiliului Superior al Magistraturii, ale Consiliului Superior al Procurorilor, precum și acțiunile în contencios administrativ atribuite în competența sa prin Codul electoral.
Prin urmare, magistrații au declarat drept inadmisibilă acțiunea la cererea de chemare în judecată înaintată de Eduard Bulat către CSP privind procedura de selectare a procurorului general.
Menționăm că Eduard Bulat este unul dintre foștii candidații la funcția de procuror general. Eduard Bulat a acționat CSP în judecată, deoarece consideră că activitatea Comisiei de preselecție ar fi fost ilegală și că ar fi fost încălcată legea cu privire la declararea conflictelor de interese. De asemenea, nu ar fi fost respectat principiului de tratament egal al candidaților și nici transparența concursului.