Decizia Bisericii Ortodoxe Ruse după ce Constantinopolul a acordat autocefalie Bisericii Ucrainene. „Schisma rămâne a fi schismă”

  • 15 Octombrie 2018 20:22
Decizia Bisericii Ortodoxe Ruse după ce Constantinopolul a acordat autocefalie Bisericii Ucrainene. „Schisma rămâne a fi schismă”

Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse a decis să întrerupă definit relațiile cu Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, a anunțat astăzi mitropolitul Ilarion după întrunirea de la Minsk, Belarus.

Potrivit BBC, această decizie vine după ce Patriarhia Ecumenică de Constantinopol  a acordat la 11 octombrie autocefalie Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Toate aceste decizii, din punctul de vedere al Patriarhiei Ortodoxe Ruse, sunt ilegale. Nu acceptăm astfel de decizii. Schisma rămâne a fi schismă”, a declarat, astăzi, mitropolitul Ilarion. 

Menționăm că,potrivit unui comunicat al Patriarhiei Egumenice, Sfântul Sinod al acesteia a discutat în particular chestiunea ecleziastică a Ucrainei, în prezența  Arhiepiscopului Daniel din Pamfilon și a Episcopului Ilarion de Edmonton, Exarhi Patriarhali în Ucraina, și, în urma unor deliberări amănunțite, a decretat reînnoirea deciziei deja făcute ca Patriarhia Ecumenică să procedeze la acordarea Autocefaliei Bisericii Ucrainei.

Astfel, Patriarhul schismatic de la Kiev, Filaret și arhiepiscopul schismatic al Ucrainei, Makariy au fost restabiliți canonic la rangul lor ierarhic sau preoțesc, iar Biserica lor a fost restaurată în comuniune cu Biserica Mamă a Constantinopolului, se mai spune în comunicat.

Anterior, Patriarhia Rusă amenința să rupă orice legături canonice cu Patriarhia Constantinopolului dacă aceasta va recunoaște autocefalia Bisericii din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Câțiva nori
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău