De mâine, rețeta medicului este obligatorie

  • 15 Octombrie 2012 15:26
De mâine, rețeta medicului este obligatorie

De marți, 16 octombrie, farmaciile nu vor mai putea elibera o serie de medicamente fără rețeta medicului.

 

Decizia a fost făcută publică săptămâna trecută de Ministerul Sănătății. Experții au însă îndoieli că acest ordinul va fi respectat. 

Mai mulți farmaciști au salutat decizia Ministerului Sănătății, în condițiile în care mulți cetățeni utilizează medicamente care le-ar putea afecta sănătatea, fără prescripția medicului.

Medicamentele trebuiau eliberate și până în prezent doar în baza prescripțiilor medicale, însă nu exista un mecanism care să verifice aplicarea acestor norme, spune directorul Centrului pentru Politici în Sănătate, Viorel Soltan, fost viceministru al Sănătății.

În opinia lui Viorel Soltan, elementul nou pe care îl aduce decizia respectivă este că medicii vor trebui să utilizeze în rețete denumirea științifică a medicamentelor și nu cea comercială, oferind posibilitate pacienților să-și aleagă medicamentul în funcție de prețul acestuia.

Ministrul Sănătății, Andrei Usatâi, a sugerat, zielele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, că între unii medici și companii farmaceutice ar exista înțelegeri de culise în ceea ce privește prescrierea unor anumite medicamente. Potrivit ministrului Sănătății, doctorii care vor presrie nemotivat pacienților  prea multe medicamente ar putea fi sancționați, iar farmaciile care vor vinde produse fără rețetă, în afara celor care conțin paracetamol, riscă să-și piardă licența.

Ministrul Sănătății a declarat că o bună parte dintre prescripțiile medicale sunt inutile, iar o treime din bolnavi ajung în spitale din cauza utilizării ineficiente a medicamentelor. 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:2,06 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău