De mai mulți ani, nu poate fi găsită o companie care să construiască noul penitenciar din Chișinău

  • 17 Februarie 2021 15:09
De mai mulți ani, nu poate fi găsită o companie care să construiască noul penitenciar din Chișinău

Lucrările de construcție a noului penitenciar în municipiul Chișinău, care urmau să se încheie încă în anul 2018, așa și nu au început. Nici până acum nu s-a reușit selectarea companiei care să-și asume realizarea proiectului. Reprezentanții Unității de implementare spun că ultima licitație, care s-a desfășurat în decembrie anul trecut, nu s-a încheiat cu desemnarea unei companii câștigătoare.

Contactat de IPN, Liviu Duca, inginer civil în cadrul Unității de implementare a proiectului, a declarat că la licitația din decembrie a participat un consorțiu de companii din Republica Moldova, Turcia și Austria, o companie din Azerbaidjan și alta din Italia. „Licitația de negociere a fost anulată din considerentele că niciun participant nu a pregătit la justa valoare pachetul de documente”, a precizat responsabilul. Potrivit lui Liviu Duca, este un proiect complex. Nu e vorba doar de lucrări de construcție, dar și asigurarea penitenciarului cu dotările necesare, inclusiv echipamente.

Liviu Duca spune că urmează să fie organizată sesiune de informare, pentru a atrage mai multe companii care să participe la o nouă licitație. După sesiunea de informare, va fi organizată o etapă de precalificare, iar apoi va fi lansată licitația propriu-zisă.

Lucrările de proiectare a noului penitenciar au început în 2016. Un raport de audit al Curții de Conturi, realizat la sfârșitul anului 2019, a constatat că implementarea proiectului era în întârziere cu 54 de luni față de termenele stabilite, nefiind valorificate mijloace de peste 153 de milioane de lei. Cheltuielile pentru salarizarea personalului Unității de implementare a proiectului, în perioada 2014-2019, au constituit 11,4 milioane de lei.

În 2019, la solicitarea Ministerului Justiției, a fost majorată cu zece milioane de euro suma împrumutului oferit de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru acest proiect, valoarea totală a împrumutului fiind de 49 de milioane de euro. Contribuția Guvernului este de 6,8 milioane de euro.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău