De la Trump la Erdogan. Cele mai neinspirate decizii ale liderilor în timpul pandemiei

  • 27 Aprilie 2020 15:04
De la Trump la Erdogan. Cele mai neinspirate decizii ale liderilor în timpul pandemiei

Când vorbim de lideri capabili să gestioneze cu succes actuala criză umanitară pe care planeta o traversează, un criteriu poate definit de gen devine relevant. Femeile lider precum Angela Merkel, Jacinda Ardern sau Tsai Ing au demonstrat compasiune iar acțiunile întreprinse pentru populație sunt demne de laudă.

Cu toate acestea, ar putea fi posibil ca liderii care au performat slab în timpul gestionării pandemiei să împărtășească aceleași trăsături disfuncționale? Răutate, o fixație pentru război, paranoia, lipsă de empatie și compasiune pentru propriul popor, egoism exacerbat, toate aceste caracteristici par desprinse dintr-o ladă plină cu defecte pe care niciun popor nu le-ar dori să le aibă conducătorul său.

Un alt factor decisiv îl reprezintă orientarea politică a liderului. În linii mari, conducătorii liberali care au sub control regimuri autoritare resping constrângerile legale și actele democratice. Abuzează la maxim de drepturile civile ale cetățenilor, resping libertatea presei, tolerează corupția și cunosc cel mai bine cum să acționeze în situații de criză. În realitate, eșuează lamentabil.

Donald Trump întrunește toate calitățile unui lider slab. Este campionul neîncoronat al pandemiei de coronavirus. Recomandările sale privind injectarea de dezinfectant ca remediu pentru coronavirus s-au lăsat cu repercursiuni. În doar 48 de ore, apelurile la liniile de urgență din toată țara au fost dublate din cauza faptului că oamenii s-au intoxicat de la propunerea iresponsabilă a președintelui.

Dar mai sunt mulți alți pretendenți la titlul mondial. Spre exemplu,  Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei. Răspunsul său la amenințarea crescută de infectare cu noul coronavirus a fost să prioritizeze economia înaintea vieții cetățenilor. Erdogan este acuzat printre altele, ca și omologul său american, de politizarea crizei. El a exclus eliberarea condiționată pe fondul epidemiei a unor deținuți precum principalii săi adversari politici, jurnaliști și activiștii pentru drepturile omului.

În Filipine, Rodrigo Duerte, renumit pentru celebrarea omorului extrajudiciar, a ridicat ștacheta la un alt nivel. El a ordonat armatei să tragă în populație dacă aceștia nu se supun ordinelor venite de la vârf. Duerte a minimalizat amenințarea crescută generată de Covid-19 și a reacționat excesiv.

Liderul de dreapta al Ungariei, Viktor Orban, a cărui putere nelimitată de a guverna poate fi revocată oricând, nu se teme să aplice măsuri care se limitează la propriul ego. Opozanții se tem că parlamentul maghiar îl favorizează și nu va aplica niciodată pentru demiterea acestuia.

Unii lideri au acționat cu un grad de iresponsabilitate crescută. Președintele Braziliei, Jair Bolsonaro, neagă existența virusului. Gradul lui de înțelegere l-a adus în pragul comparării efectelor virusului letal cu o simplă răceală. El a incitat populația să se opună măsurilor de izolare și a promovat medicamente neaprobate periculoase prin intermediul rețelelor de socializare. Acțiunile sale morbide au pus Brazilia pe traiectoria letală a noului coronavirus.

Liderul Chinei, Xi Jinping, folosește, de asemenea, pandemia pentru scopuri politice. Așa cum a demonstrat arestarea oportunistă săptămâna trecută a 15 veterani pro-democrație din Hong Kong. Securitatea și temerile economice legate de virus sunt exploatate pentru a justifica o criză tot mai strânsă, după eșecul de anul trecut de a opri protestele anti-Beijing. Dar lipsa conectării la realitate a lui Xi a condus la dezastrul de unde a izbucnit primul focar epidemic de coronavirus din lume, Wuhan.

Primul Ministru al Indiei, Narendra Modi, a ordonat represiunea din Kashmir. Tot el este răspunzător și pentru violențele împotriva musulmanilor din New Delhi. Însă toate aceste decizii au fost încununate nefast de măsurile antivirus haotice și confuze pe care le-a întreprins în timpul pandemiei.

Credibilitatea lui Vladimir Putin este pusă la îndoială. A oferit un răspuns întârziat pentru combaterea epidemiei în propria țară. Preocupările sale sunt legate de influențarea prețului petrolului și găsirea de noi piețe pentru comercializarea acestuia, fiind principala resursă care generează bani la Kremlin.

Benjamin Netanyahu completează topul incompetenței. Aflat în fața unui proces de corupție în Israel, el a manipulat amenințarea virusului pentru a-și putea continua mandatul.

Oamenii de pretutindeni de pe glob sunt șocați de deciziile propriilor conducători și speră la o îmbunătățire a situației lor în viitor.

sursa: mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
-3,76
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Tue
1
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău