De la ninsori până la soare și temperaturi înalte. Cum va fi vremea în ultima zi de iarnă

  • 29 Februarie 2020 10:15
De la ninsori până la soare și temperaturi înalte. Cum va fi vremea în ultima zi de iarnă

În ultima zi de Faur, iarna se pare că intenționează să-și ia revanșa pentru întreg anotimpul determinat de temperaturi generoase și soare. Asta pentru că în ziua de sâmbătă, 29 februarie, meteorologii prognozează ploi și ninsori, de o mai mare intensitate în centrul și nordul țării, transmite MOLDPRES.

Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat (SHS), weekendul va fi caracterizat de diverse fenomene – de la ninsori până la soare și temperaturi înalte. Astfel, pentru sâmbătă, meteorologii anunță pe întreg teritoriul țării ploi, lapoviță și ninsori, valori termice până la minus 3 grade noaptea și până la 10 grade cu plus, în timpul zilei. Mai frig va fi tradițional în regiunea nordică.

Duminică, 1 martie, tabloul se schimbă, în corespundere cu sezonul care tocmai începe. În prima zi de primăvară, se așteaptă cer variabil, însorit, fără precipitații. Noaptea, mercurul termometrelor va coborî până la minus 2 grade Celsius, iar ziua va urca până la 13 grade de căldură.

Conform specialiștilor SHS, pe parcursul lunii martie are loc creșterea temperaturii medii lunare a aerului cu 4-5ºC față de luna februarie. Valorile ei medii variază între +1ºC, în nordul țării, și +3ºC, în sud.

Luna Martie are mai multe denumiri populare: Germănar (încolțitor), Mărțișor sau Făurel. Luna de început de primăvară a născut multe superstiții, mai ales despre vreme, care în această perioadă este extrem de capricioasă. Astfel, se zice că dacă luna martie e vântoasă, atunci luna mai va fi frumoasă, iar tunetele în martie arată un an mănos.

Dacă în Mărțișor nu poți semăna ovăzul de ploi multe, atunci din același motiv nici toamna nu vei putea semăna grâul. La fel, dacă va cânta cucul în martie, anul va fi bogat. Altă superstiție spune că „dacă martie-i cu rouă, după Paști mult plouă”.

Tags

Alte Noutati

LIVE:  Știri
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău