De la începutul anului, poliția R. Moldova a înregistrat 133 de cauze penale cu cardurile bancare și 17 cazuri de escrocherii prin telefon

  • 10 Februarie 2023 13:31
De la începutul anului, poliția R. Moldova a înregistrat 133 de cauze penale cu cardurile bancare și 17 cazuri de escrocherii prin telefon

De la începutul anului, poliția Rep. Moldova a înregistrat 133 de cauze penale cu cardurile bancare și 17 cazuri de escrocherii prin telefon. Informațiile despre siguranța în mediul online au fost prezentate astăzi, 10 februarie, în cadrul unui briefing de către șeful inspectoratului General al MAI, Viorel Cernăuțeanu, scrie Radio Chișinău.

Chiar dacă pe parcursul anului au fost desfășurate anumite comunicări din partea poliției la acest subiect, escrocheriile încă persistă în societate.  În ultima perioadă au intrat în evidență trei tipuri de escrocherii care sunt realizate de unii răufăcători, a declarat șeful inspectoratului General al MAI, Viorel Cernăuțeanu:

Unul dintre aceste tipuri de escrocherii este cel cu cardurile bancare - cetățenii sunt apelați de așa numiții reprezentanți ai instituțiilor bancare și li se solicită anumite informații despre cardurile lor. A doua categorie de înșelăciune este un gen de scrisoare din partea conducerii, făcându-se referire la anumite încălcări care ar putea deveni publice și ar venegra persoana. Al treilea compartiment este legat de o schemă de escrocherie prin care persoanele sunt apelate prin intermediul telefonului, li se comunică despre un accident cu o rudă apropiată, astfel persoana este determinată de a transmite anumite surse financiare”, a afirmat Viorel Cernăuțeanu.

Poliția vrea să sensibilizeze prin intermediul mass-media toți cetățenii să devină mai vigilenți, mai atenți și prudenți, mai precizează șeful inspectoratului:

Când vorbim de apelurile telefonice care se efectuează, victimele acestora sunt persoanele de vârsta a doua spre vârsta a treia. Majoritatea infractorilor sunt identificați, dar cu părere de rău aceștia sunt din categorii care nu dețin anumite bunuri. Ceea ce nu satisface în totalitate victima care a suferit financiar. De aceea, este bine ca noi să prevenim și să nu admitem astfel de situații pentru viitor”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Viorel Cernăuțeanu a mai menționat că fiecare cetățean poate apela la serviciul 112 pentru a informa despre astfel de situații când poate deveni victima unei escrocherii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
16,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău