De la începutul anului, opt femei au născut în ambulanță, iar zece acasă. Există riscuri, afirmă experții

  • 22 Februarie 11:20
De la începutul anului, opt femei au născut în ambulanță, iar zece acasă. Există riscuri, afirmă experții

Câte o naștere în ambulanță în fiecare săptămână. Membrii echipelor de asistență medicală urgentă au acordat ajutor la nașterea a opt copii în ambulanță de la începutul anului 2024. În total 18 femei au născut în condiții de prespital, dintre care zece acasă. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate obstetrică și ginecologie a Ministerului Sănătății afirmă că nașterile în afara spitalului prezentă anumite riscuri, dar medicii sunt pregătiți să intervină în astfel de cazuri.

Câte o naștere în ambulanță în fiecare săptămână. Membrii echipelor de asistență medicală urgentă au acordat ajutor la nașterea a opt copii în ambulanță de la începutul anului 2024. În total 18 femei au născut în condiții de prespital, dintre care zece acasă. Iurie Dondiuc, președintele Comisiei de specialitate obstetrică și ginecologie a Ministerului Sănătății afirmă că nașterile în afara spitalului prezentă anumite riscuri, dar medicii sunt pregătiți să intervină în astfel de cazuri, scrie Sănătate INFO.

În ultimii cinci ani, asistența medicală de urgență a fost acordată la 54 432 de femei însărcinate. Dintre acestea, 870 au născut în afara spitalelor. Potrivit Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP), în perioada 2019-2023, au născut acasă 564 de parturiente, iar 306 – în ambulanță.

Cele mai multe nașteri în afara instituțiilor medicale s-au înregistrat în anul 2019. Medicii de la salvare au acordat asistență medicală la 200 de femei însărcinate, dintre care 130 au născut acasă, iar 70 – pe drum spre spital.

Din 2019 și până în anul 2023 numărul nașterilor a fost în continuă descrește, fapt remarcat și în statisticile CNAMUP. Astfel, potrivit datelor oferite redacției Sănătate INFO, anul trecut au fost înregistrate 135 de nașteri la etapa de prespital: 85 au avut loc la domiciliu, iar 50 – în ambulanță.

Majoritatea femeilor care au născut în ambulanță – 171 de persoane – au vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani. 132 de parturiente erau trecute de 30 de ani, iar trei aveau mai puțin de 18 ani.

CNAMUP menționează că în medie timpul de intervenție a unui echipaj de asistență medicală de urgență este de 17 minute, dar acesta depinde de distanța până la locul solicitării.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de seară București
Meteo Chișinău
26,24
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău