De la începutul anului în R. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă, anunță ANSP

  • 15 Decembrie 2023 11:53
De la începutul anului în R. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă, anunță ANSP

De la începutul anului curent în R. Moldova au fost înregistrate trei cazuri de rujeolă: un caz – în luna mai, la un bărbat de 43 de ani și două cazuri – în luna decembrie, la copii de 3 ani, relatează MOLDPRES cu referire la datele Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Conform sursei citate, ultimul caz de rujeolă a fost înregistrat la un alt copil în vârstă de trei ani care a contactat cu copilul infectat în afara țării. Ambii sunt nevaccinați, scrie sursa citată.

Specialiștii ANSP precizează că datele de supraveghere provizorii indică rate în creștere ale rujeolei, sporind îngrijorarea că boala s-ar putea răspândi rapid în comunitățile insuficient vaccinate. Acoperirea vaccinală împotriva rujeolei în Republica Moldova este sub recomandările OMS – de 95%.

Conform datelor OMS, în țările din Regiunea Europeană au fost înregistrate în ultimul an 38 de mii de cazuri de rujeolă, în creștere de 42,7 ori. În prezent, în România a fost declarată epidemie de rujeolă la nivel național.

În acest context, Agenția Națională pentru Sănătate Publică reiterează că vaccinurile din Calendarul național de imunizări sunt disponibile gratuit și pot fi administrate la medicul de familie. Părinții sunt îndemnați să revadă, împreună cu medicul de familie, calendarul de vaccinare al copilului. În cazul neefectuării vaccinurilor, să vaccineze copilul.

Rujeola este considerată o infecție extrem de contagioasă care se transmite pe cale aeriană, de la persoana bolnavă. Se manifestă prin debut brusc cu febră înaltă, inițial cu conjunctivită, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată și pete roșii pe piele care apar în regiunea feței și gâtului, apoi se extind pe tot corpul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău