De la începutul anului 2024, Energocom a cumpărat peste 170 mln metri cubi de gaze la prețul mediu ponderat de 355 de dolari

  • 21 August 14:22
De la începutul anului 2024, Energocom a cumpărat peste 170 mln metri cubi de gaze la prețul mediu ponderat de 355 de dolari

Energocom a achiziționat, în perioada 1 ianuarie-15 august 2024, aproximativ 1,82 milioane MWh de gaze naturale, echivalentul a circa 171 milioane metri cubi. Prețul mediu ponderat pentru toate achizițiile din 2024 constituie 30,98 euro/ MWh, sau 355,23 dolari per mia de metri cubi, informează MOLDPRES.

Pentru procurarea cantităților de gaz menționate au fost folosite atât surse financiare proprii ale companiei, cât și grantul norvegian Nansen.

Potrivit întreprinderii, cele mai mari volume de gaze au fost procurate în luna august - peste 828 mii MWh (sau circa 78 milioane metri cubi) și în aprilie - circa 400 mii MWh (37 milioane metri cubi).

Cea mai mare parte din gazele achiziționate de SA Energocom în anul 2024 au fost vândute către Moldovagaz, urmare a licitațiilor inițiate de întreprindere pe platforma filialei de la Chișinău a Bursei Române de Mărfuri, BRM East Energy. Peste 85% din volumul total de gaze cumpărate în 2024 au fost achiziționate în baza cererilor SA Moldovagaz, pentru consum curent sau pentru perioada de iarnă. Celelalte cantități achiziționate în acest an de Energocom au fost stocate sau vândute pe piața liberă.

Totodată, în perioada ianuarie-aprilie 2024, Energocom a vândut gaze către Moldovagaz și din stocurile cumpărate pentru precedentul sezon rece, în baza Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale. 

Energocom a precizat că la prețurile de achiziție a gazelor se adaugă costurile de transport și alte cheltuieli logistice.

Pentru achizițiile din 2024 au fost organizate 21 de runde de licitație, dintre care 12 s-au soldat cu succes. Pentru fiecare rundă au parvenit oferte de la mai multe companii (minim patru, maxim zece oferte, fiind selectată oferta cu cel mai mic preț). Gazele au fost cumpărate de la șase companii din Europa.

Tranzacțiile de cumpărare au avut loc fie pe Bursa Română de Mărfuri de la București, fie au respectat regulile BERD. La toate licitațiile organizate au fost invitați și au participat reprezentanți ai instituțiilor de drept, reprezentanți ai Ministerului Energiei, Agenției Proprietății Publice și ai societății civile.

Din luna aprilie, SA Energocom participă activ la tranzacțiile organizate pe BRM East Energy și vinde gaze naturale pe piața liberă. De la 1 ianuarie 2025, toți consumatorii mari vor fi obligați să procure gaze de pe pe piața liberă, iar în această perioadă tot mai mulți agenți economici migrează spre platformă BRM care este activă. Chiar în această săptămână sunt organizate șase licitații.

De la începutul anului 2024, Energocom a cumpărat peste 170 mln metri cubi de gaze la prețul mediu ponderat de 355 de dolari

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,24
Cer fragmentat
Umiditate:68 %
Vint:2,57 m/s
Fri
22
Sat
23
Sun
19
Mon
17
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău