De la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Grecia. Ce trebuie să știe cei care au muncit în această țară

  • 13 Decembrie 2022 11:47
De la 1 ianuarie 2023 intră în vigoare acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Grecia. Ce trebuie să știe cei care au muncit în această țară

Din 1 ianuarie 2023 intră în vigoare Acordul în domeniul securității sociale dintre Republica Moldova și Republica Elenă. Potrivit informațiilor prezentate de Casa Națională de Asigurări Sociale, acordul stabilește cadrul de garanții în domeniul asigurărilor sociale pentru lucrătorii migranți din ambele state care desfășoară sau au desfășurat o activitate legală de muncă și în prezent domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante.

Conform Acordului, cetățenilor Republicii Moldova precum și cetățenilor Republicii Elene li se garantează dreptul  la o pensie pentru limită de vârstă, pensie de urmaș, pensie de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensie și indemnizație de dizabilitate determinată de un accident de muncă sau o boală profesională din partea statului unde a lucrat legal. Astfel, persoanele asigurate vor avea posibilitate să beneficieze de pensie indiferent de locul unde vor domicilia în viitor, fiecare stat aplicând legislația națională în domeniu stabilirii prestațiilor sociale, pensia fiind transferată lunar beneficiarului pe teritoriul statului în care acesta domiciliază la moment.

Acordul prevede, printre altele, procedura de totalizare a perioadelor de asigurare care permite cetățenilor Republicii Moldova, care au lucrat legal în Grecia, însă nu dispun de stagiul minim de cotizare de 15 ani realizați în statul nostru, să obțină dreptul la pensie, calculată proporțional perioadelor de contribuție în Moldova dar să nu beneficieze de alocație socială. Acordul este valabil pentru o perioadă nedeterminată.

La momentul actual, Casa Națională de Asigurări Sociale implementează prevederi ale 14 acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate, semnate cu România, Portugalia, Bulgaria, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Polonia, Ungaria, Belgia, Lituania, Germania, Turcia, Republica Belarus. Sunt semnate, de asemenea, acorduri internaționale în domeniul securității sociale bazate pe principii de proporționalitate cu Republica Italiană și, respectiv, cu Regatul Spaniei, care, la momentul actual nu sunt intrate în vigoare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de vârf cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:27 %
Vint:5,14 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
18
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău