De ce străinii ezită să investească în agricultura din Republica Moldova

  • 15 Noiembrie 2017 08:37
De ce străinii ezită să investească în agricultura din Republica Moldova

Domeniul agriculturii este unul dintre cele mai neatractive de pe piața Republicii Moldova pentru investitorii străini. Doar 1% din totalul investițiilor sunt direcționate în acest domeniu.

Într-o conferință de presă la IPN, liderul Echipei Economice Germane, Ricardo Giucci, susține că investitorii străini ezită să investească în agricultură pentru că acest fapt presupune investiții mai mari decât în alte domenii, dar și din cauza imposibilității de a procura pământ în Moldova.

„Ca să investești în agricultură trebuie să investești mult pentru a îmbunătăți calitatea solului și nu doar. De asemenea, după cum înțelegem noi, la moment nu este posibil pentru investitorii străini să procure pământ în Republica Moldova. Într-un fel sau altul ei pot să-l ia în leasing, dar nu-l pot procura. Majoritatea ar motiva că nu este pământul lor și nu pot să investească odată ce contractul se termină și ei pierd ceea ce au investit”, a spus expertul.

Ricardo Giucci spune că pentru a avea succes în domeniul agricol este nevoie de foarte multe resurse, precum pesticide, semințe, material de plantat etc., iar conform unor cercetări, toate aceste resurse sunt foarte scumpe în Republica Moldova. Mari sunt și taxele vamale în cazul aducerii materialului săditor.

O analiză privind beneficiile aduse economiei moldovenești de către investițiile directe străine a fost prezentată marți, 14 noiembrie, de către Echipa Economică Germană în Moldova, în baza datelor oferite de Biroul Național de Statistică și de Banca Națională.

Domeniul energetic este direcția unde merg o tremie din totalul investițiilor. Prioritate are și sectorul financiar, dar și cel de producere. De cealaltă parte este agricultura, unde se investește 1%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău