De ce se FRAUDEAZĂ examenul de șoferie
-
16 Septembrie 2016 21:20
Mai puțin de 10 la sută dintre candidați reușesc să susțină examenul la proba practică pentru obținerea permisului de conducere auto, potrivit datelor întreprinderii de stat Registru.
Rata joasă de promovare și dificultatea examenului îi tentează pe unii pretendenți să fraudeze examenul pentru a-și putea lua permisul. 12 examinatori de la biroul din Chișinău au fost suspendați zilele acestea, bănuiți că i-ar fi favorizat pe unii candidați.
Cei 12 examinatori au fost suspendați și în cazul lor va fi inițiată o anchetă de serviciu, însă procesul de examinare nu a fost oprit, pentru că aceștia au fost înlocuiți cu alți colegi, a declarat pentru Radio Chișinău Victor Colin, șef adjunct al secției control din cadrul Departamentului de identificare, înmatriculare și calificare a conducătorilor auto. Examinatorii suspendați sunt bănuiți că ar fi trecut cu vederea mai multe încălcări admise de unii candidați și le-au dat calificativul ”admis” în mod ilegal, a menționat Victor Colin.
”Am analizat informația video. Prin intermediul unei comisii am punctat toate erorile admise de candidat. Spre exemplu, comisia a punctat candidatul cu 60 de puncte de penalizare. Contrapunând cifra respectivă cu informația redată de examinator, care a punctat candidatul respectiv numai cu 6 puncte de penalizare. Calificativul admis de examinator a fost ”admis”. Dar calificativul urma a fi aplicat ”respins”, a declarat Victor Colin.
Ca urmare a anchetei de serviciu, examinatorii ar putea fi sancționați disciplinar. Victor Colin a subliniat că secția de control din care face parte a fost instituită cu 4 luni în urmă, de aceea abia acum a reușit documentarea acestor cazuri.
Funcționarul de la Registru a dat asigurări, pe de altă parte, că sunt create condiții corecte pentru toți candidații, iar examinatorii sunt strict supravegheați, inclusiv video și nu au voie să dețină telefoane mobile asupra lor în timpul orelor de lucru.
În opinia lui Denis Țurcanu, directorul unei școli auto din Chișinău, cerințele față de candidați sunt prea dificile, în condiția în care aceștia fac numai 40 de ore practice în școală, conform programei. Potrivit acestuia, modalitatea de organizare a examenului auto ar trebui modificată, prin eliberarea unor permise de conducere provizorii, înainte de susținerea probelor. Astfel, candidații ar acumula mai multă experiență și nu ar mai fi tentați să fraudeze examenul, crede Denis Țurcanu.
”Permisul provizoriu sau ”learner license”, ca în toată lumea civilizată este o chestie implementată deja de mulți ani. Și anume lucru acesta îi permite persoanei să se acomodeze și să fie pregătit într-adevăr la examen. Și atunci când cetățeanul are o altă alegere decât de a corupe, o să fie benefic. Sigur, nivelul corupției o să scadă”, a declarat Denis Țurcanu.
La biroul de la Chișinău al Departamentului de identificare, înmatriculare și calificare a conducătorilor auto sunt programate zilnic aproximativ 180 de persoane la proba teoretică și circa 100 de candidați – la ceaa practică. Anterior oficiali de la Registru afirmau că în Republica Moldova sunt aproximativ 20 de mii de elevi ai școlilor auto care nu reușesc să susțină examenele pentru carnetul de conducere.