De ce nu progresează dialogul dintre PSRM și ACUM? Opinia partidelor extraparlamentare

  • 18 Aprilie 08:25
De ce nu progresează dialogul dintre PSRM și ACUM? Opinia partidelor extraparlamentare

Reprezentantul Partidului Voința Poporului Teodor Cârnaț susține că pentru prima dată în istoria Republicii Moldova s-a creat o situație în care negocierile pentru o eventuală colaborare în Parlament se mimează. Declarația a fost făcută în platoul emisiunii „Butonul roșu” de la postul național de televiziune Moldova 1, transmite IPN.

În opinia lui, aceste discuții le mimează anume PSRM. „Deoarece nu pot explica cum, înainte de negociere, toată fracțiunea in corpore pleacă la Moscova ca să primească anumite indicații de la așa-numitul „împărat” al Rusiei, Vladimir Putin”, menționează Teodor Cârnaț. Potrivit lui, acest „flirt” dintre PSRM și blocul ACUM este mai mult în defavoarea blocului deoarece ulterior acest lucru le va juca festa, dacă vor exista alegeri anticipate.

Secretara executivă a Comitetului Central al Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco, este de părere că discuțiile dintre blocul ACUM și PSRM fac parte dintr-un scenariu al Partidului Democrat care a fost scris încă atunci când a fost schimbat sistemul electoral de vot. Totodată, comunista consideră că nu există voință de a încheia o înțelegere între cele două formațiuni și se creează o aparență a discuțiilor. „Faptul că nimeni nu vrea să cedeze nimic ne convinge să credem că toate acestea nu înseamnă decât un joc pentru alegători pentru ca ulterior partidele să le poată spune că au încercat să discute, dar că nu s-a reușit și de aceea se merge după scenariul propus de Partidul Democrat”, spune Elena Bodnarenco.

Fostul deputat Valeriu Ghilețchi nu este de acord că se mimează un proces de discuții între PSRM și ACUM. Fostul parlamentar spune că Republica Moldova se află actualmente într-o situație dificilă inclusiv din cauza modului în care s-a desfășurat campania electorală. „Această campanie electorală n-a fost o luptă între idei, dar mai mult între oameni. S-a ajuns la o polarizare excesivă în societate”, afirmă Valeriu Ghilețchi.

Comentatorul politic Corneliu Ciurea spune că întrebarea dacă se mimează sau nu negocieri între socialiști și blocul ACUM este crucială și că nu există un răspuns. Totuși, potrivit lui, există o încercare de a lega un dialog, dar incompatibilitatea dintre ei este atât de mare încât s-ar putea să eșueze. În opinia lui, este un dialog între două partide care n-ar trebui să discute prea mult pentru că susțin puncte de vedere foarte diferite.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chişinău
23,57 °C
cer acoperit de nori
Umiditate:73 %
Vint:5,7 m/s
Tue
19 °C
Wed
17 °C
Thu
17 °C
Fri
16 °C
Sat
15 °C

Curs oficial BNM 20 Mai 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0345 -0.0632
USD 17.9401 0.0069
RON 4.2067 -0.0143
UAH 0.6805 -0.0000
RUB 0.2776 -0.0005
Arhivă Radio Chișinău