De ce nu există nici o reacție din partea autorităților pentru cele 98 de mame reclamante ale abuzurilor de la maternități

  • 12 Martie 2018 12:27
De ce nu există nici o reacție din partea autorităților pentru cele 98 de mame reclamante ale abuzurilor de la maternități

Cele 98 de mame, care au reclamat mai multe abuzuri în maternitățile din Republica Moldova, s-au adresat repetat premierului, Pavel Filip. Acestea cer organizarea unei ședințe de evaluare a situației existente în sistemul medical, a măsurilor întreprinse după depunerea declarației, dar și a impactului lor.

Potrivit ZdG, astăzi se împlinesc două luni de când cele 98 de femei au depus o declarație la Guvern, prin care reclamă corupție, incompetență și rele tratamente în sistemul medical perinatal.

Lipsa de reacție din partea autorităților este calificată de către grupul de inițiativă drept „o sfidare a legislației, a bunului simț și o indiferență totală față de cazurile de încălcare a drepturilor cetățenilor Republicii Moldova”.

Pe termen scurt, mamele cer organizarea unei ședințe publice la acest subiect cu participarea reprezentanților instituțiilor statului și societății civile.

Pe termen mediu, grupul de inițiativă spune că va insista inclusiv pe ajustarea legislației prin introducerea termenului de „malpraxis” și pe adoptarea Legii protecției avertizorului de integritate.

Amintim că la 12 ianuarie, istoriile și declarațiile a 98 de femei, care scot la iveală probleme grave în sistemul medical perinatal din R. Moldova, au fost transmise către mai multe instituții publice, inclusiv către Guvernul R. Moldova, Centrul Național Anticorupție și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Mamele evocă cazuri în care li s-a refuzat/tergiversat acordarea asistenței medicale urgente, li s-au cerut bani pentru servicii medicale despre care legea spune că ar trebui să fie gratuite, au fost umilite sau desconsiderate de către personalul medical sau chiar au fost diagnosticate și tratate greșit – acțiune uneori letală pentru făt și cu urmări grave pentru integritatea fizică și emoțională a mamei. Istoriile femeilor sunt din diferite perioade, începând cu anii 90, până în prezent.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău