De ce nu au mai fost deschise cele două puncte de control la frontiera cu Ucraina, așa cum anunțase Comisia pentru situații excepționale

  • 10 Aprilie 2020 16:31
De ce nu au mai fost deschise cele două puncte de control la frontiera cu Ucraina, așa cum anunțase Comisia pentru situații excepționale

Cele două puncte de control la frontiera dintre R.Moldova și Ucraina, care urmau a fi deschise vineri, nu au mai fost deschise din cauza necoordonării acțiunilor dintre Chișinău și Kiev.

Potrivit agenției INFOTAG, despre aceasta informează Serviciul Vamal.

Pe 8 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a dispus să fie reluată activitatea punctelor de trecere a frontierei "Ocnița - Sokireanî" și "Larga - Kelmențî" începând cu 10 aprilie, ora 8:00. Această măsură trebuia să ofere posibilitate cetățenilor să traverseze frontiera din raioanele de nord ale Moldovei cu regiunea Cernăuți a Ucrainei, după ce autoritățile acestei țări au închis toate punctele de control în această zonă, cu excepția punctului "Otaci - Moghilev-Podolsk".

Ucraina însă nu a susținut acțiunile autorităților moldovene și nu a deschis punctele "Sokireanî" și "Kelmențî".

"În aceste condiții, autoritățile Republicii Moldova se află în imposibilitate de a redeschide traficul prin posturile vamale "Larga" și "Ocnița". Recomandăm transportatorilor de mărfuri să opteze pentru alte puncte de trecere a frontierei moldo-ucrainene deschise traficului: "Otaci-Moghilev-Podolsk", "Palanca-Maiaki-Udobnoe", "Tudora-Starokazacie" și "Giurgiulești-Reni" ", menționează Serviciul Vamal.

Începând cu 7 aprilie, a fost parțial reluată circulația camioanelor de mare tonaj prin punctul de control "Otaci-Moghilev-Podolsk", unde Ucraina efectuează lucrări de reparații. Astfel, circulația transportului de marfă pe sensul intrării în Moldova prin acest punct de control poate fi efectuat între orele 23:00 și 05:00. Se presupune că această restricție va fi ridicată începând cu 22 aprilie, când vor fi finalizate lucrările de reparație. Circulația automobilelor și a autobuzelor nu a fost afectată, deoarece este folosită banda inversă.

În prezent, în legătură cu pandemia de coronavirus, doar patru puncte de trece auto funcționează la frontiera dintre Moldova și Ucraina, dintre care trei se află în sudul Moldovei, la frontiera cu regiunea Odessa. Pe segmentul transnistrean al frontierei, toate punctele de control au fost închise la mijlocul lunii martie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:71 %
Vint:8,75 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
14
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău