De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul, dar au și un avertisment

  • 19 Octombrie 2021 13:07
De ce nu au mai apărut noi variante ale coronavirusului? Specialiștii din Franța explică fenomenul, dar au și un avertisment

Fie că s-au numit Alpha, Beta, Gamma sau Delta, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 „întrețin” pandemia de Covid-19 de mai bine de un an și jumătate. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni, doar varianta Delta pare să persiste și nu au mai apărut noi mutații la scară largă. Doi cercetători francezi, virusologul Yannick Simonin și infecționistul Nathan Pfeiffer-Smadja, explică de ce, dar au și un avertisment: în societățile în care rata de vaccinare a populației este mică și circulația virusului este intensă, oricând poate apărea o nouă tulpină, și mai bine adaptată, transmite DIGI24.ro.

Potrivit sursei citate, variantele coronavirusului SARS-CoV-2 au apărut în urma unui proces de mutație naturală, comun tuturor virusurilor. Cu toate acestea, de mai multe săptămâni se vorbește doar despre varianta Delta, depistată inițial în India în urmă cu câteva luni. Potrivit Institutului de Sănătate Publică din Franța, variantele Gamma și Alpha nu au mai fost detectate în Hexagon din 14 septembrie 2021, iar Beta de la jumătatea lunii august. Varianta Delta, în schimb, persistă în Franța și este prezentă în 99,9% din cazurile nou apărute. Pe de altă parte, nu a mai fost constatată nicio nouă variantă la scară largă.

Delta „zdrobește” concurența

Deși absența unei noi variante a SARS-CoV-2 ar putea fi o surpriză, există explicații pentru această absență a mutațiilor, potrivit cercetătorilor. Prima dintre acestea este vaccinarea.

„Pentru a suferi mutații, un virus trebuie să circule mult. În Franța, deoarece populația este vaccinată, virusul circulă mai puțin”, explică Nathan Peiffer-Smadja, specialist în boli infecțioase la Spitalul Bichat din Paris. Tot datorită vaccinării, există mai puține forme severe, ceea ce menține virusul la un nivel scăzut și îi face dificilă o nouă mutație.

Citiți continuarea pe DIGI24.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
13,85
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău