De ce întârzie ieftinirea carburanților?

  • 19 Aprilie 2016 13:37
De ce întârzie ieftinirea carburanților?

La aproape trei săptămâni de la adoptarea de către Agenția Națională de Reglementare în Energetică, noua metodologie de stabilire a prețurilor la produsele petroliere așa și nu a intrat în vigoare.

Cei de la ANRE dau vina pe Ministerul Justiției, care urmează să avizeze documentul, înainte ca acesta să fie publicat în Monitorul Oficial. Astfel, o eventuală ieftinire a benzinei și motorinei la pompă ar putea avea loc nu mai devreme de mijlocul lunii mai, deoarece ministerul, potrivit legii, are la dispoziție o lună pentru a aviza documentul.

Noua metodologie de calculare a prețurilor la produsele petroliere a fost discutată și adoptată de către ANRE în cadrul unei ședințe publice încă la data de întâi aprilie. Pentru a intra în vigoare, documentul urmează să fie avizat de Ministerul Justiției, lucru ce nu s-a întâmplat nici până astăzi, chiar dacă autoritatea de reglementare în domeniu a sugerat avizarea acestuia în regim de urgență, susține ofițerul de presă al ANRE, Anatol Barbei

După aprobare, metodologia a fost transmisă Ministerului Justiției unde în prezent parcurge procedurile de înregistrare și avizare. După ce vor fi finalizate aceste proceduri, ea urmează a fi publicată în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Și doar din acea zi ANRE are la dispoziție 14 zile pentru a publica prețurile plafon la produsele petroliere”, a declarat Anatol Barbei.

Solicitată de Radio Chișinău în privința datei la care urmează a fi avizată noua metodologie de calculare a prețului benzinei și motorinei, executoarea Doina Lupu de la Ministerul Justiției a menționat că în prezent angajații instituției sunt suprasolicitați, termenul legal, prevăzut de legislație pentru avizarea actelor normative fiind de o lună.

”Metodologia nu a fost încă examinată din cauza volumului mare de lucru pe care îl au angajații Ministerului Justiției. Termenul legal pentru avizarea acestui tip de acte este de 30 de zile. Vom încerca să urgentăm cât este posibil avizarea noii metodologii, mai ales că și cei de la ANRE au cerut acest lucru”, a declarat Doina Lupu.

În cazul în care Ministerul Justiției va respecta termenele legale, șoferii ar putea asista la o eventuală ieftinire a benzinei și motorinei la pompă nu mai devreme de mijlocul lunii mai, după expirarea celor 14 zile pe care ANRE le are la dispoziție pentru a calcula și publica pe site-ul său prețurile plafon la produsele petroliere.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:1,54 m/s
Sat
16
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău