Bloomberg | Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, deține un instrument: extrădarea lui Ilan Șor

  • 07 Noiembrie 2023 16:51
Bloomberg | Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, deține un instrument: extrădarea lui Ilan Șor

Dacă Israelul dorește să semnaleze Kremlinului că sprijinul său pentru Hamas are consecințe, deține un instrument: extrădarea lui Ilan Șor, omul de afaceri și politician care a fugit din Moldova în timp ce a făcut apel la condamnarea sa într-un caz de fraudă bancară de un miliard de dolari. El a lucrat cu Rusia de atunci pentru a demonta guvernul pro-european, arată o analiză Bloomberg.

Pentru majoritatea țărilor care acuză Rusia că se amestecă în alegerile lor, problema este atât greu de dovedit, cât și în primul rând diplomatică: încercările de a manipula voturile constituie acte ostile grave, dar Moscova nu are puterea de a schimba rezultatele, arată Bloomberg.

Nu este așa și în Republica Moldova, a cărei vulnerabilitate a fost expusă în scrutinul municipal de duminică la nivel național, văzută ca un plebiscit cu privire la decizia țării de a urma calea aderării la Uniunea Europeană și un test pentru alegerile prezidențiale de anul viitor.

Republica Moldova, un mic stat ex-sovietic strâns între România membră a UE și Ucraina, se află în sfera de influență pe care Putin a plecat la război pentru a o restabili. A găzduit o enclavă separatistă pro-Rusia, protejată de trupele rusești, încă de la începutul anilor 1990 și de atunci și-a pierdut o mare parte din tinerețea mai ambițioasă din cauza emigrației. Răsturnarea guvernului pro-occidental al președintelui Maia Sandu a fost un obiectiv secundar al planurilor Kremlinului când a invadat Ucraina în februarie anul trecut.

Frustrată pe câmpul de luptă înainte de a putea ajunge la granița cu Republica Moldova și înfuriată de decizia lui Sandu de a solicita aderarea la UE, Rusia a întrerupt sursele de gaze naturale și energie ale națiunii.

Mișcarea a forțat o trecere brutală la energie mai costisitoare și o prăbușire a creșterii economice a Moldovei de la un boom post-Covid-19 de 14% în 2021, la o contracție de 5% anul trecut. Șor a încercat să valorifice nemulțumirea rezultată prin finanțarea protestelor regulate, cerând guvernului să demisioneze, răspândind dezinformarea prin mijloacele sale media și promițând o revenire la energie ieftină și îmbrățișarea Rusiei odată ce „regimul” lui Sandu dispare.

A existat chiar și un presupus complot de lovitură de stat susținut de Rusia. Deși s-a născut în Israel, Șor s-a mutat înapoi în Moldova cu părinții săi când era copil și și-a urmat tatăl în afaceri. A intrat în domeniul bancar, franciza duty-free a principalului aeroport și – după ce a căzut sub suspiciunea de fraudă masivă – în politică.

Ca partid preferat al Moscovei în Moldova, socialiștii și-au pierdut popularitatea atunci când profunzimea finanțării sale rusești a fost expusă. Șor a devenit noul favorit al Moscovei, iar liderii lui de partid au fost primiți cu căldură la Moscova. El a negat că a primit sprijin de la Moscova.

Duminică, Partidul de Acțiune și Solidaritate al lui Sandu a pierdut în orașe, unde oamenii trebuie să cumpere gaz pentru a-și încălzi casele, dar s-a descurcat mai bine în zonele rurale pentru a câștiga o pluralitate de 40% din votul total. Pentru a elimina această susținere mixtă, guvernul lui Sandu a recurs la pași pe care ea însăși a spus că îi regretă, într-un discurs adresat parlamentarilor UE în ajunul votului.

Acestea au inclus închiderea site-urilor web, suspendarea licențelor posturilor TV deținute de sau afiliate lui Shor și, în ultimul moment, interzicerea partidului său,

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:67 %
Vint:2,06 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău