De ce este dificil să schimbi lei moldovenești în România 

  • 04 Septembrie 2017 13:09
De ce este dificil să schimbi lei moldovenești în România 

Chiar dacă România este stat vecin și cel mai important partener de afaceri al Republicii Moldova, de cealaltă parte a Prutului este dificil să schimbi lei moldovenești. Experții spun că nu există nicio barieră administrativă. Doar că nu există cerere pentru această monedă.

Solicitat de IPN, consultantul în management Valentin M. Ionescu de la București a spus că cererea pentru leul moldovenesc este foarte scăzută atât în cazul persoanelor fizice, cât și pentru firme. Potrivit Băncii Naționale a României, leul moldovenesc este cotat la aproximativ 0,21 bani. „Economia din Republica Moldova este mică și moneda nu este atractivă. Tranzacțiile cu o anumită monedă sunt influențate de schimbul de mărfuri și servicii. Or, schimburile între țările noastre au volume mici și nu au la bază această monedă de plată”, a subliniat expertul român.

În 2016, schimbul comercial între cele două state s-a cifrat la 1,35 miliarde de euro. „Republica Moldova, fiind pe sold negativ, nicio firmă din România nu utilizează leul moldovenesc. Moneda este slabă. Nu ai unde să o tranzacționezi. De aceea, tranzacțiile se fac în euro sau în dolari. Iar dacă cererea pentru leul moldovenesc este scăzută, casele de schimb valutar nu au interes să cumpere și să păstreze în stoc această monedă”, a explicat expertul.

Valentin M. Ionescu a mai spus că volumul de monedă (leu moldovenesc) emis de Banca Națională a Republicii Moldova și aflat în circulație în România este foarte scăzut.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,04
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:3,13 m/s
Thu
17
Fri
16
Sat
15
Sun
15
Mon
12
Arhivă Radio Chișinău