De ce e nevoie de un referendum pentru a stabili un adevăr științific (Adevărul)

  • 09 Decembrie 2013 09:44
De ce e nevoie de un referendum pentru a stabili un adevăr științific (Adevărul)

REVISTA PRESEI DIN 9 DECEMRIE

De ce e nevoie de un referendum pentru a stabili un adevăr științific, titrează Adevărul care constată că decizia Curții Constituționale nu a însemnat recunoașterea imediată a limbii române drept limbă oficială în Republica Moldova. Dezbinați de interese de partid, politicienii nu sunt capabili să modifice Legea Supremă în Parlament și vor să paseze poporului această responsabilitate. Democrații consideră că referendumul e cea mai bună metodă pentru a rezolva odată și pentru totdeauna problema denumirii limbii de stat. Și liberal-democrații susțin că asta ar fi soluția, având în vedere că modificarea Constituției în Parlament este imposibilă în această legislatură. Reformatorii cred că valorile naționale nu se supun plebiscitului, în timp ce liberalii cer deputaților să modifice „neîntârziat“ Legea Supremă, iar opoziția condamnă hotărârea Curții Constituționale, scrie Adevărul.

Același cotidian publică un interviu cu președintele senatului României, Crin Antonescu, care a efectuat săptămâna trecută o vizită de două zile la Chișinău.

„Mă bucur pentru limba română. Nu vă fie frică!” a declarat la Chișinău fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili, citat de Ziarul Național. El a participat duminică, 8 decembrie, la Congresul PLDM. Mihail Saakașvili a repetat de câteva ori îndemnul „nu vă fie frică”, cu referire la presiunile Rusiei asupra Republicii Moldova. El a subliniat că în ultimii trei ani, economia Georgiei a crescut de trei ori în condiții de embargo, iar în ultimii cinci ani, Georgia a devenit cea mai sigură țară din lume. Nu vă temeți. E timpul să ne ridicăm și să mergem înainte. Nu trebuie să depindem de nimeni”, a spus Saakașvili. Președintele georgian a mai remarcat faptul că Ucraina „s-a oprit un pic” din drumul european, dar s-a arătat sigur că aceasta va semna, totuși, Acordul de Asociere cu UE.

Opoziția din Ucraina anunță sfârșitul ocupației sovietice. Monumentul lui Lenin din Kiev a fost distrus, titrează Timpul. Partidul naționalist ucrainean "Svaboda" (Libertate) și-a asumat demolarea monumentului lui Lenin. În locul său a fost instalat un steag roșu-negru (simbolul armatei insurecționale care a luptat cu Germania Nazista și Rusia Sovietică pentru independența Ucrainei) și unul al Ucrainei. Peste 100 de mii de persoane au manifestat ieri în centrul Kievului, după ce guvernul a renunțat la semnarea Acordului de Asociere la Uniunea Europeană.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:76 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău