De ce arestările oficialilor FIFA au stârnit furia Rusiei

  • 29 Mai 2015 09:50
De ce arestările oficialilor FIFA au stârnit  furia Rusiei

THE WASHINGTON POST - Veștile despre arestarea unor oficialități cu funcții înalte în cadrul organismului de guvernare a fotbalului mondial FIFA, pe baza acuzațiilor de corupție formulate de SUA, au fost primite cu suficientă satisfacție de suporterii fotbalului, dornici să vadă asanată administrația tenebroasă a celui mai iubit sport din lume.Dar bucuria nu a fost generală.…

THE WASHINGTON POST - Veștile despre arestarea unor oficialități cu funcții înalte în cadrul organismului de guvernare a fotbalului mondial FIFA, pe baza acuzațiilor de corupție formulate de SUA, au fost primite cu suficientă satisfacție de suporterii fotbalului, dornici să vadă asanată administrația tenebroasă a celui mai iubit sport din lume.

Dar bucuria nu a fost generală. Nu după mult timp de la anunțul autorităților americane privind rolul lor în arestarea a șapte oficiali ai FIFA, în orașul elvețian Zurich, Ministerul de Externe al Rusiei a emis o declarație furioasă. "Fără a intra în detaliile acuzațiilor propuse, am atrage atenția asupra faptului că acesta este încă un caz de aplicare extrateritorială ilegală a legislației SUA. Sperăm că aceasta nu va fi folosită în nici un fel pentru întinarea organizației fotbalului internațional în general și a deciziilor acesteia, inclusiv a personalului", scrie în declarația postată pe site-ul web al Ministerului de Externe rus. "Încă o dată, îndemnăm Washington-ul să înceteze să încerce să administreze justiția mult dincolo de granițele sale, conform reglementărilor sale juridice, și să dea curs procedurilor legale internaționale general acceptate", se adaugă.

Moscova are, desigur, o istorie îndelungată de deplângere a intervenționismului american. Dar în acest caz, anchetele americană și elvețiană asupra afacerilor FIFA au lovit interese apropiate ei. Rusia ar urma să organizeze Cupa Mondială din 2018, conform unei decizii adoptate în circumstanțe controversate, împreună cu cea privind turneul din 2022 care i-a revenit Qatar-ului. Licitațiile pentru aceste campionate sunt acum supuse cercetărilor federale și chiar au existat sugestii (poate mai degrabă iluzorii decât realiste) că dezvăluirile ulterioare ar putea duce la reatribuirea turneelor.

Aceasta coincide cu o dispută diplomatică ce are loc acum dintre Rusia și Occident pe tema Cupei Mondiale din 2018. De la anexarea Crimeii de către Rusia, anul trecut, și ingerința sa persistentă în estul Ucrainei, se aude un cor tot mai mare de oficialități europene care face apel fie la un boicot al turneului, fie chiar la reconsiderarea alegerii Rusiei de către FIFA. Această idee a găsit ecou și pe celălalt mal al Atlanticului. Luna trecută, 13 senatori americani au adresat o scrisoare FIFA, în care cereau ca Rusiei să i se retragă dreptul de a organiza Cupa Mondială, din cauză că "sporește inadecvat prestigiul" regimului președintelui rus Vladimir Putin "într-un moment în care ar trebui să fie condamnat".

Această inițiativă a fost remarcată la Moscova și probabil s-a aflat în mintea unor oficialități ruse, miercuri. "Există în America forțe clare care încearcă să transforme orice am avea pozitiv într-un nou canal de confruntare", i-a spus Kirill Kabanov, membru al consiliului pentru societatea civilă al Kremlinului, jurnalistului Simon Shuster de la revista Time. "Și chiar dacă (la FIFA) s-ar practica mituirea, de ce ar dezvălui americanii acest lucru acum, imediat după ce FIFA a refuzat cererile senatorilor (americani) de revocare a dreptului Rusiei de a găzdui campionatul?"

FIFA a refuzat într-adevăr acele solicitări americane. "Istoria a demonstrat până acum că boicotarea evenimentelor sportive sau o politică de izolare sau confruntare nu sunt cele mai eficiente modalități de rezolvare a problemelor", a spus o purtătoare de cuvânt a FIFA, luna trecută, pentru Associated Press, adăugând că turneul "poate fi un catalizator puternic al dialogului constructiv între oameni și guverne, ajutând la antrenarea unor evoluții sociale pozitive".

Este o afirmație îndoielnică. Cupa Mondială este de mult timp un spectacol folosit de guverne dubioase, începând de la Italia lui Mussolini în 1938. Oricum ar sta lucrurile, precedentul ar sugera că atribuirea Cupei Mondiale Rusiei și Qatarului nu poate fi contestată realmente doar din motive geopolitice. Dar calculul s-ar putea schimba dacă ar reieși că întregul proces de alocare a turneelor a fost ambalat în corupția și activitățile ilegale care acum sunt ținta anchetatorilor.

Articol de Ishaan Tharoor
Traducerea: Adriana Buzoianu

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:55 %
Vint:5,14 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău