De ce ajutorul social nu ajunge la cei mai săraci (Mold-street)

  • 09 Decembrie 2019 14:45
De ce ajutorul social nu ajunge la cei mai săraci (Mold-street)

În ultima lună atât fostul Guvern Sandu, cât și noul Guvern Chicu, dar și șeful statului Igor Dodon și ministra Sănătății au anunțat multiple inițiative privind alocarea de resurse pentru ajutorarea păturilor vulnerabile, scrie Mold-street.com.

Potrivit sursei citate, se creează impresia că dărnicia guvernanților nu are margini. În realitate, aceste ajutoare nu sunt de natură să schimbe radical situația celor săraci. Mai mult. Unele dintre aceste ajutoare frecvent nu ajung la cei care cu adevărat au nevoie.

În acest sens sunt elocvente rezultatele unui studiu prezentat de Banca Mondială, care scoate la iveală faptul că programele de asistență socială bazate pe evaluarea veniturilor, cum ar fi principalul program anti-sărăcie (Ajutor Social / AS) și Ajutor pentru perioada rece a anului (APRA), au început să scadă: cota lor este de doar 0,45% din PIB.

În consecință, cheltuielile pentru ajutor social în Moldova sunt printre cele mai reduse din regiune și ca valoare și ca pondere în PIB sau buget.

„Principalul program direcționat, bazat pe estimarea veniturilor – Ajutorul Social – are o acoperire extrem de redusă, prestațiile nu sunt adecvate și există puține stimulente pentru ca beneficiarii de asistență socială să se angajeze în câmpul muncii”, se constată în studiu.

Autorii recomandă reconceptualizarea programului Ajutor Social și consolidarea legăturilor sale cu serviciile de activare și sociale, care ar spori eficacitatea și caracterul adecvat al programului. Potrivit autorilor studiului, programul Ajutor Social este unul din cele mai bine direcționate programe din țară, majoritatea beneficiarilor sunt cele mai sărace familii, iar lacunele de direcționare (prestațiile care vizează familiile relativ mai înstărite) sunt nesemnificative.

80% din bugetul APRA vizează familiile mai înstărite

În schimb programul APRA, care se bazează pe AS, dar utilizează un prag de venituri mai mare pentru determinarea eligibilității, nu totdeauna vizează cele mai sărace familii care nu beneficiază de ajutor social și o parte din bugetul alocat se va duce la familiile care sunt relativ mai înstărite față de cele vizate de AS.

Citiți integral materialul pe Mold-street.com

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău